Share via:
- vei putea afla care sunt acele criterii care influențează interesul unei persoane față de produsul/serviciul tău
- vei înțelege de ce majoritatea soloprenorilor greșesc la începutul afacerii lor în comunicarea cu potențialii lor clienți
Datele statistice sunt foarte simple (și nemiloase) când vine vorba de lansarea și gestionarea unei afaceri:
1 din 2 antreprenori nu au o viziune clară cu privire la propriul busines.
1 din 3 start-up-uri eșuează în primul an de activitate. (Baromentrul EY, ed. 2019)
Ei bine, ca să aflăm de ce atât de mulți începători eșuează, e necesar să privim spre cea mai mare provocare cu care se confruntă soloprenprii/antreprenorii începători, care este evident, lipsa de clienți, sau a unui număr suficient de clienți care să le permită să încheie anul pe plus.
Însă, lipsa de clienți este NU este cauza reală a eșecului unui start-up.
Lipsa de clienți (și de încasări) este mai degrabă un efect al felului în care soloprenorul/antreprenorul își gestionează afacerea.
Cauza reală este generată de factori precum:
Lipsa unui plan de afaceri;
Lipsa de resurse pentru susținerea afacerii (financiare, tehnologice, digitale, umane etc);
Incapacitatea de a prioritiza adecvat și de a face diferențierea între task-urile relevante pentru afacere și cele inutile, fără sens;
Lipsa de timp alocat activităților cu adevărat semnificative;
Abordarea într-o manieră neproductivă a comunicării cu audiența, cu potențialii clienți.
Lipsa de clienți este, așadar, o consecință a faptului că acțiunile soloprenorului sunt neinspirate, nepotrivite etapei în care se află și a faptului că persistă în a face greșeli din categoria celor 5 menționate mai sus.
Cea care pare a fi cea mai consumatoare de timp și energie este abordarea comunicării și promovării produsului/ serviciului.
Majoritatea soloprenorilor începători fac eforturi deosebite să capteze și să mențină interesul potențialilor clienți în ceea ce privește produsele sau serviciile plătite.
Și asta pentru că, pare tot mai dificil să convingi oamenii să investească financiar într-un produs sau serviciu atunci când există atâtea alternative gratuite sau mai ieftine.
Cum abordează cei mai mulți soloprenori această provocare?
Unii apelează la tactici de marketing precum reclamele plătite, campanii de e-mail marketing , iar alții adoptă un stil de promovare intensivă prin crearea și postarea de conținut masiv pe rețelele de socializare și pe diverse grupuri.
Aceste metode pot genera un anumit grad de interes și pot aduce unele rezultate însă, fără a folosi mesaje clare, centrate pe relevanța pe care o au produsele sau serviciile promovate pentru o anumită categorie de clienți, mai degrabă vor duce la creșterea nivelului de scepticism și a rezistenței la cumpărare.
Mai mult decât atât, rezultatele așteptate vor întârzia să apară deoarece utilizatorii platformelor Social media, Youtube sau a motoarelor de căutare, se confruntă cu o supraexpunere la reclame prin campanii de marketing tot mai agresive.
În consecință, oamenii au tendința să ignore sau să evite reclamele și promovările invazive, și să reacționeze la acel conținut care e relevant pentru nevoile, provocările sau dorințele lor.
Practic, prin abordarea nepotrivită, chiar dacă te promovezi zilnic și te focusezi să creezi conținut, poți dilua interesul potențialilor tăi clienți față de produsul sau serviciul tău.
Cum ai putea rezolva această provocare într-un mod diferit?
Înainte de a face orice plan de promovare, asigură-te că ȘTII, la orice oră din zi și din noapte, cine este clientul tău ideal.
Cui îi vorbești?
Ce nevoie/ provocări are?
Ce caută el?
Ce-și dorește să rezolve în viața lui?
Sper ce aspiră?
Apoi, concentrează-te pe a oferi valoare reală și pe a construi o relație bazată pe încredere cu potențialii tăi clienți.
Cum faci asta?
Vorbindu-le despre provocările pe care le au ei și arătându-le beneficiile reale pe care le pot obține prin produsul sau serviciul tău plătit.
Dacă vrei, pe bune, să captezi atenția unui client ideal atunci schimbă radical planul tău de conținut și promovare și fii specific și relevant.
Nu posta doar de dragul algoritmului x sau y, postează cu scopul de a-i arăta clientului tău ideal că-ți pasă de provocările/ nevoile, dorințele sau aspirațiile sale.
Și-acum, hai să recapituăm ideile care te-ar putea ajuta:
Identifică valoarea unică: Explorează ce anume face produsul sau serviciul tău să se evidențieze în comparație cu alternativele gratuite sau plătite. Acest lucru te va ajuta să comunici clar și convingător avantajele pe care le are clientul atunci când optează pentru o soluție plătită.
Creează conținut relevant și educativ: Investește timp în crearea de conținut de calitate care să răspundă la întrebările și nevoile potențialilor clienți. Prin oferirea de informații valoroase, îi vei atrage și îi vei ajuta să înțeleagă cum produsul sau serviciul tău le poate rezolva problemele.
Pentru azi, am doar o recomandare de carte, dar e o recomandare foarte valoroasă:
Creează un StoryBrand scrisă de Donald Miller (o găsești pe Bookzone, aici).
Cartea te poate ajuta să formulezi mesaje de vânzare pe care oamenii să le înțeleagă și să le capteze atenția. În plus, vei descoperi lucruri interesante despre lumea afacerilor, despre modul cum functionează creierul uman și cum trebuie construite mesajele brandurilor pentru ca ele să ajungă la publicul țintă.
În concluzie, atragerea și menținerea interesului potențialilor clienți pentru produsele sau serviciile tale plătite poate fi o provocare, dar abordarea relației cu ei într-o manieră centrată pe a oferi valoare, poate face o diferență semnificativă.
Fii pregătit/ă să vorbești în interesul viitorului tău client, comunică mesaje relevante, apoi fii dispus/ă să faci acest lucru pentru minim 2 luni și vezi ce se întâmplă.
___________________________________________
Dacă vrei să treci la un next level în plan personal sau profesional, poți începe de aici.
Când ești pregătit/ă, te invit să explorezi aceste 2 resurse:
Jurnalul acceptării de sine – Prin intermediul unui proces de 30 de zile de acceptare de sine poți descoperi blândețea, iertarea și puterea de a te iubi mai mult. Poate fi un cadou pentru tine sau o femeie specială din viața.
Branding & Business Cards – carduri cu 90 de întrebări de coaching menite să îți ridice la fileu întrebări importante despre lansarea și dezvoltarea brandului și afacerii tale. Deseori, nu știi ce poți îmbunătăți până nu primești o întrebare bună.
Share via: