Raluca dragă, după ce ai lucrat 18 ani în bancă, ai schimbat total domeniul în care voiai să lucrezi.
Ce a declanșat această schimbare?
Bine te regăsesc, Adriana, și îți mulțumesc frumos pentru această discuție. Da, am “crescut” în sistemul bancar până la majorat :), într-un mediu cu atenție la profesionalism, performanță și risc. În toți acești ani am învățat ce înseamnă sa comunici eficient cu oamenii, să fii corect ți sincer, să oferi informații complete ți o stare de bine într-un mediu oarecum “rigid”.
Dezvoltarea profesională și personala continuă – acumulată cu consecvența și disciplina – în toți acești ani m-a făcut să mă cunosc și să mă înțeleg mai bine pe mine, în primul rând, apoi sa îi înțeleg pe oamenii cu care interacționăm – fiecare cu felul său, unic și diferit de a fi.
Pe măsura ce anii treceau, clienții îmi ziceau tot mai des ” Așa de frumos explicați totul, doamna Raluca…ar fi trebuit să vă faceți profesoară!” și astfel a încolțit în mintea mea, tot mai puternic, gândul de a preda, de a împărtăși cu cât mai mulți oameni din ceea ce cunosc. Primii pași făcuți în mod oficial înspre training, facilitare de procese și coaching i-am făcut în 2014, în cadrul unei școli de educație non-formală pentru adulți – Elite School by Andy Szekely, prin programele Persuasion Elite, Speaker Elite, Focus Elite și Money Elite, apoi în cadrul școlii Bootcamp University.
Schimbarea cea mai mare a fost declanșată în 2015 de faptul că am decis să pun punct carierei de consultant bancar personal, proces făcut asumat, cu o parte de regret (ce venea din legătura apropiată creată cu colegii și clienții mei) și cu o parte de bucurie (generată de deschiderea către noi orizonturi).
Este dificil pentru o femeie mămică să ia decizii curajoase și să pornească pe un alt drum în carieră?
Și da, și nu. Până sa ajung să decid cu adevărat că vreau să plec din sistemul bancar oscilam mereu între diverse stări plăcute (sau mai puțin plăcute) petrecute în trecut și diverse vise (sau îngrijorări) legate de viitor. Totuși, atunci când am realizat că starea de prezență este cea care îmi poate aduce curajul de a acționa, am făcut pasul și am simțit bucuria unei altfel de libertăți. Pentru fetele mele îmi doresc sa fiu un model de curaj și de încredere în forțele proprii pentru că îmi doresc să facă și ele în viata ceea ce le aduce bucurie și recunoaștere.
Care au fost piedicile de care le-ai lovit?
Cea mai mare piedică am fost eu însămi. Mai ales atunci când îi lăsam pe ceilalți să mă influențeze cu replici de genul “Ce-ai făcut? Ai lăsat tu un loc sigur de munca, o cariera frumoasă și un salariu bun pentru ceva ce e doar o dorință de-a ta?” sau “Ce, credeai că “a fi pe cont propriu” e ușor de realizat?”
Am trecut peste toate amintindu-mi, mereu, că numai eu sunt responsabilă de bucuria și fericirea mea prezente, de acțiunile și deciziile mele.
O altă piedică a fost reducerea, cel puțin la început, a veniturilor familiei, care a generat o reconsiderare a întregii situații financiare și luarea unor decizii (bune pe termen lung, zic eu acum).
Ce te-a ajutat să treci peste încercări? Ce resurse ai găsit la îndemână?
Soțul meu, Dan, a fost cel care m-a incurajat cel mai mult să fac ceea ce-mi spune inima să fac, să nu mai analizez situația pe toate părțile din punct de vedere rațional. Mai mult, el a fost cel care m-a susținut nu numai financiar, ci și pe partea emoțională, atunci când mi se făcea dor de colegi și de clienți, cu replici inginerești foarte drăguțe: “Ți-e dor de ei? Sună-i!”.
Putem construi un business dintr-o pasiune sau un hobby? Şi dacă da, care ar fi primul pas pentru a începe?
Da, putem dacă ne dorim cu adevărat. Primul pas ar fi să faci primul pas :), adică sa acționezi efectiv înspre îndeplinirea visului tău.
Cum? Entuziasmul pe care îl simți, să îl combini cu raționalul fiecărei decizii, cu analiza obstacolelor și cu monitorizarea periodică a progresului. Mai simplu spus, “acțiunea este mai bună”.
Care ar fi 3 abilităţi sau resurse importante ce ar ajuta femeile care îşi doresc să aleagă calea unui business propriu?
Pe lângă 1) – entuziasmul pe care-l simte fiecare în suflet, alte 3 resurse importante pot fi 2) – răspunsurile complete la următoarele întrebări:
- Ce îmi place să fac, îmi aduce energie și bucurie?
- Ce mă pricep să fac?
- Ce solicită ceilalți pe piață?
În plus, simt să incurajez femeile la 3) – disciplină și perseverență în acțiunile pe care le fac, dar și 4) – consultarea cu mentori buni pentru a-și crea un business propriu de succes.
Cum se poate împăca viaţa de familie cu cea de femeie antreprenor?
Uneori ușor, alteori mai dificil. Cred, totuși, că unul dintre “secrete” este comunicarea deschisă cu membrii familiei. Dacă fiecare își împărtășește visul personal și cu toții contribuie înspre realizarea acestuia, fiecăruia îi este mult mai ușor în aceasta călătorie.
În plus, atenția la echilibru. Dacă ești acasă cu familia, fii acolo cu ei în totalitate, nu cu gândul la afacere.
Programul tău “Bucuria dulapurilor ordonate – Ordinea, Iubirea și Viața” este un program inedit, creat de tine. În ce fel ne ajută?
Acest program ajută oamenii să înțeleagă că Energia Ordinii influențează zi de zi Energia Relațiilor, Energia lucrurilor și faptelor cu adevărat semnificative în viața fiecăruia.
Ce sfat le poți oferi acelor femei care vor să își găsească drumul?
Să își asculte intuiția și să nu ignore rațiunea. Să facă pași clari și fermi înspre ceea ce își doresc cu adevărat, zi de zi. Să se înconjoare de oameni care să le susțină și să le încurajeze. Să fie perseverente și răbdătoare deoarece demersul antreprenorial este un maraton, nu un sprint.
Raluca sunt recunoscătoare pentru că ai acceptat invitația mea și că ne-ai împărtășit din experiența ta de viață. Cei care dorim mai multe informații despre tine și programele tale, știu că te putem găsi aici: https://www.facebook.com/6cteam.ro/?epa=SEARCH_BOX
Să ne fie tuturor de folos! 🙂