Amalia, lumea te cunoaşte ca şi autor, antreprenor, Coach, Personal Branding Strategist, dar puţini cunoaştem provocările femeii Amalia Sterescu în construirea unei cariere de succes.
1. Ce te-a făcut să îţi doreşti trecerea de la angajat în top management-ul unor companii de renume, la femeia antreprenor?
Au fost mai multe motive:
- Dorința de a-mi demonstra mie că pot să construiesc ceva fain și durabil și în afara mediului corporate.
- Nevoia de flexibilitate la program – cei trei copii ai mei necesită multă logistică și flexibilitate, nu mai puteam să fiu tot timpul între două avioane pe distanțe de minim 8h de zbor.
- Dorința de a da frâu creativității mele și de a mă exprima pe mine.
2. Care au fost piedicile de care le-ai lovit?
Frământările interioare legate de redefinirea succesului, scepticismul celor din jurul meu care nu credeau în aceasta mișcare, lipsa siguranței financiare.
3. Ce te-a ajutat să treci peste toate încercările?
Motivația, creativitatea, efortul meu supradozat și nu în ultimul rând – reacțiile clienților mei.
4. Sau putem trece peste toate încercările, nu este o utopie acest lucru?Uneori da. Sunt încercări și încercări – depinde de cum e construit fiecare să se lupte cu inconfortul și incertitudinea cu care vine la pachet antreprenoriatul.
5. Putem construi un business dintr-o pasiune sau un hobby? Şi dacă da, care ar fi primul pas pentru a începe?
Acela e cel mai fain business, cel în care nu simți că muncești, muncești până cazi, dar o faci cu zâmbetul pe buze pentru că îți transformi visul în realitate.
Uneori știm care e pasiunea noastră – dar întreabă-te dacă pasiunea ta poate aduce valoare și altor oameni sau comunități?
Pot și alții beneficia de rezultatele implicării tale în această pasiune? Sunt dispuși să plătească pentru asta?
Dacă da – plănuiește și mergi înainte!
Dacă răspunsul este ”nu știu” – poți testa.
Dacă răspunsul este categoric ”nu cred” – atunci menține-ți acea pasiune la nivel de hobby și explorează-ți alte zone de creativitate.
Dacă nu știi însă care îți sunt pasiunile – atunci ai nevoie de un proces mai amplu de introspecție: cercetează-te, chestionează-te, iscodește-te, observă-te, ascultă-te – răspunsul va veni! Caută-l în trecutul tău și dacă nu e acolo atunci ai curaj și ia-o de la zero – busola ta e piața! Ce are ea nevoie și tu îi poți da la un nivel care să te diferențieze de competiție?
6. Care ar fi 3 abilităţi sau resurse importante ce ar ajuta femeile care îşi doresc să aleagă calea antreprenoriatului?
1) Viziune
2) Motivație
3) Putere de muncă și sacrificiu.
7. Cum se poate împăca viaţa de familie cu cea de femeie antreprenor? Greu dar nu imposibil. Cu o bună organizare și planificare, cu o bună prioritizare și ceva principii de la care nu faci rabat – se impacă. Problema apare când și partenerul tău e antreprenor – atunci resursele de timp alocate familiei/copiilor trebuie sa fie bine ”negociate”.
8. Ştiu că în orice domeniu te-ai lansa, brandingul este un segment extrem de important. Care ar fi elementele care stau la baza construirii unui brand puternic?
– Autenticitatea;
– Identificarea elementelor care te diferențiază în piață;
– Efortul constant de comunicare al brandului tău, pe canale diferite în acord cu obiectivele propuse.
9. Sunt femeile avantajate sau dezavantajate atunci când vine vorba de construirea brandului personal?
Tind să spun că profesionalismul și calitatea serviciilor nu țin cont de gen așa că nici evoluția unui brand personal nu depinde de genul persoanei. Oricine este coerent, nu falsează, nu copiază, se reinventează permanent în acord cu nevoile pieții – poate avea succes!
10. Care dintre cursurile tale l-ai recomanda femeilor antreprenor aflate la început de carieră antreprenorială? Cu ce ar fi important să înceapă?
– Managementul brandului personal https://www.amaliasterescu.ro/managementul-brandului-personal/
– Public Speaking Insights http://www.publicspeakingschool.ro/public-speaking-insights/
Recomand să înceapă cu Managementul Brandului Personal!
10. Un gând de final pentru femeile antreprenor?
Antreprenoriatul poate fi spinos, dar nicio bătălie nu e mai importantă decât aceea în care te descoperi pe tine, devii conștientă de ceea ce poți să construiești și mai ales te regăsești pe tine, pășind pe drumul Tău!
Amalia,
îți mulțumim pentru inspirație și sfaturi valoroase.