Pe Kinga o cunosc încă din facultate. Eram colege la specializarea Geografie-Turism și ne plăceau natura, drumețiile, materiile pe care le aveam, profesorii și vibrația aia faină resimțită în tot departamentul de Geografie al UVT.
Am admirat mereu perseverența ei, dedicarea cu care lucra în diverse proiecte, onestitatea și deschiderea către a-i ajuta pe ceilalți.
Când am aflat că vrea să își deschidă o afacere în domeniul agricol, eram sigură că va reuși, în ciuda faptului că nu e tocmai ușor să te dezvolți într-un domeniu în care ai nevoie de investiții semnificative, și nu doar în cultură, ci și în utilaje. M-am bucurat enorm că a reușit să crească, să nu cedeze la primul obstacol și să fie azi un exemplu pentru mine.
Mi-a răspuns cu drag la întrebările gândite special pentru aceia dintre voi care vă doriți să începeți o afacere din ceea ce iubiți să faceți.
1.. Kinga, draga mea, de la ce a pornit ideea unei afaceri cu cătină?
Draga Adriana, recunosc că ideea de a începe o afacere a fost a soțului meu, Darius, eu am ales să îl susțin. Aveam niște bani și am ales să îi investim în ceva care să ajute oamenii. Să oferim valoare prin ceea ce facem. Am discutat multe luni despre diverse idei de afaceri, cultură de nuc, alun, afin, zmeur, mur, am dezbătut toate, însa am ales cătina – fructul minune, o polivitamină naturală.
2. Ce anume te-a motivat și ți-a dat curaj să visezi la o plantație de cătină BIO?
Motivatia o reprezintă în continuare familia noastră, să realizăm ceva pentru copiii noștri. Să le putem oferi o copilărie pe care să o petreacă la sat, în natura, la aer curat. Ca să ajungi la noi, este cam așa: se termină asfaltul și dai de catină 🙂
Curajul a fost și el important…. am tot făcut câte un pas în direcția visului nostru, astfel visul nostru a tot crescut și creste în continuare. Așa am ajuns la 12 ha cultivate cu cătină ecologică, un proiect european câștigat și implementat, congelatoare de congelare rapidă si de păstrare, foraj și sistem de irigare.
Secretul, împreună tragem în aceeasi direcție. Iubim cătina și ne dorim să realizeze cât mai multe persoane cât de mult bine poate face un fruct așa mic.
3. Care a fost primul pas pe care l-ai făcut?
Documentarea. De fapt Darius s-a documentat, eu am implementat. Așa e la noi, eu mă ocup de acte, avize, aprobări de toate felurile, Darius e cu finanțarea, cu ideile. Stăm, vorbim, dezbatem cum e mai bine. Am facut și alegeri nepotrivite, am învățat din ele, am facut și bune, am învățat și din acelea. Evaluăm fiecare an, stabilim ce se poate îmbunătatăți pentru anii care urmează.
Fără o documentare bună, crește riscul eșecului. Domnul de la care am luat puieții de cătina a zis așa: nu poti cultiva vie, fără să ai cramă. Asa e și cu cătina, fără congelator, degeaba ai plantație.
4. Ce resurse ai folosit și în ce a trebuit să investesti prima dată?
Prima investiție a fost în teren, pe urmă în puieții de cătină, tractor, congelator. Resursele financiare de înființare au fost proprii, pe urmă am câștigat un proiect european, mai primim subvenția de la APIA, si iar resurse proprii 🙂
5. Ce recomandări ai avea pentru cei care vor să înceapă un business din pasiunea lor?
In primul rând să se documenteze bine, să analizeze fiecare etapă din proces, de la idee la vânzare. În al doilea rând, să aibă curajul să înceapă afacerea, să nu aștepte momentul și locul potrivit, să își creeze momentul lor și locul lor potrivit. Să aibă încredere că daca au avut ideea, au și potentialul de a o îndeplini.
În al treilea rând, să își aleagă colaboratori profesioniști, de încredere, să înțeleagă că nu pot face ei totul, trebuie să delege. Din experiență spun că trebuie ales un contabil bun neaparat. Ahh, și să aibă răbdare. Neapărat răbdare. Totul e un proces, trebuie să fii mic, ca să poți ajunge mare. Așadar, răbdare.
6. Ce provocări ai avut si cum le-ai rezolvat?
Una dintre provocările mele este referitor la acte, avize, aprobări, multe, de toate felurile. Le-am rezolvat cu calm, întrebând experții în domeniu. Încă mai am de rezolvat din ele. Iar o altă provocare ține de comercializarea cătinei, în România nefiind o asociație care să colecteze fructele, astfel încât după recoltare să fii convins că ai cui să o dai. Această provocare am rezolvat-o printr-o colaborare cu o fabrică din zonă, cu care am încheiat contract pentru mare parte din recolta acestui an.
7. Ce planuri de viitor aveți?
Planuri avem multe, ne dorim un spațiu de procesare a cătinei. Să facem nectar de cătină, gem de cătina cu diverse fructe și bulion cu cătină. 🙂 Iar la sat, ne dorim să facem un sat de vacanță unde să poată veni oamenii să viziteze plantația, să petreacă zile la sat, în condiții rustice.
8. Care sunt cele mai simple rețete cu cătină, pe care oricine le poate prepara acasă?
Cel mai simplu este să adaugi un pumn de cătina boabe în smoothie. Merge bine cu banană, cu măr, morcov, portocale.
Sau chiar mai simplu, miere cu cătină. Se pune o parte cătină, o parte miere. De reținut că se păstrează la frigider și se agită zilnic. A se consuma dimineata, deoarece cătina are efect energizant.
Pe site-ul nostru, www.bdkcatinabio.com, găsiți și alte rețete de la rulada de carne cu cătină, carne marinată în cătină, la tort cu crema de cătină sau chiar înghețată de cătină.
Kinga, îți mulțumesc pentru tot ce ai împărtășit cu noi. Sunt foarte valoroase recomandările tale, iar rețetele propuse de tine sună absolut delicios. Eu și copiii avem un ceai preferat – cătină cu afine și miere. Iese delicios.
Deja mă gândesc la un Crăciun cu arome de cătină.
Rețete delicioase, pe site – https://bdkcatinabio.com/
Sper ca toate aceste informații să vă fie de folos și chiar vă invit să dați un share acestui articol pentru a ajunge și la prietenii voștri.
Berdei says
Super!Acest articol mi a dat curaj si determinare pentru a ma documenta.