Coș

Consiliere holistică

Cu toţii am vrea să schimbăm lumea, însă cel mai important pas este să vrem să ne schimbăm pe noi înşine.

Consilierea holistică sau coaching-ul holistic este o formă de îndrumare care abordează nu doar un singur aspect al fiinţei umane, ci întregul, căutând să pună în lumină atât universul interior cât şi universul exterior al fiinţei. Omul este privit ca trup, minte, emoţie şi suflet; un sistem complex şi complet ce se influenţează reciproc şi care are nevoie de echilibru, pentru ca întregul să funcţioneze în rezonanţă cu Universul.

Consilierea holistică

Consilierea holistică presupune parcurgerea unui proces de ghidare şi sustinere, care ajută fiecare om în parte să înţeleagă viaţa din mai multe perspective. O persoană ghidată de un holistic coach poate conştientiza că toate cele patru planuri sunt importante, că se influenţează reciproc, şi îl poate ajuta să pună în lumină acele abilităţi şi resurse care îl vor ajuta să îşi transforme în mod pozitiv viaţa.

Oamenii pot înţeleage mult mai uşor ceea ce au trăit şi pot fi capabili să îşi creeze propriul destin, trecând de la etapa în care poate trăiesc pe pilot automat şi reacţionează la ceea ce li se întâmplă, la etapa în care trăiesc conştient şi acţionează în cunoştinţă de cauză la evenimentele interioare şi exterioare.

Un coach holistic este un partener în călătoria de descoperire personală şi un îndrumător atent al procesului de transformare pozitivă a vieţii celor care aleg această metodă de lucru.

Explorând şi înţelegând particularităţile fiecărei fiinţe uane, precum şi experienţele sale de viaţă, prin ghidare, fiecare om poate ajunge acolo unde îşi doreşte, într-un mod mai simplu şi mult mai sustenabil pe termen lung, deoarece schimbările vizează nu doar planul mental sau fizic, ci şi planurile emoţional şi spiritual.

De ce abordarea holistică este una firească?

E foarte simplu, iar ca să înţelegi mai bine legătura dintre cele 4 aspecte ale fiinţei umane, am să fac o analogie, poate ușor haioasă, a omului cu o căruţă. Gândeşte-te că tu eşi căruţa încărcată cu daruri, şi trebuie să ajungi la un palat, unde fiecare om va putea primi din comoara ce i-a fost dată. Eşti o căruţă foarte atent aranjată şi colorată, iar înăuntrul tău porţi comoara de mare preţ.

Cele patru roţi, sunt planurile tale: fizic, mental, emoţional şi spiritual. Gândeşte-te că porneşti la drum cu toate cele 4 planuri echilibrate, iar pe parcurs, ţi se deteriorează una din roţi, sau două, sau toate patru. Mai poţi ajunge unde ţi-ai propus?  Poate că da, dar gândeşte-te că deteriorarea se amplifică şi chiar pierzi echilibrul, iar căruţa mai mult se târăşte decât să meargă lin, şi treptat pierzi din darurile ce le poţi înăuntru. Cum mai ajungi la palat şi cum mai pot primi oamenii darul tău?!

Exact la fel este şi cu dorinţa noastră de a ne transforma viaţa. Avem grijă de corp şi chiar mai mult de aspectul lui exterior, dar neglijăm poate, planurile: mental, emoţional şi spiritual.

Nu poţi vorbi de obiective măreţe, de reuşită în carieră, sau de transformarea ta ca om, dacă stilul tău de viată e total dezechilibrat.
Nu poţi implementa schimbările pozitive dorite, pe termen lung, dacă nu înţelegi că o echilibrare sănătoasă, se poate face raportându-te la întreg, nu doar o singură particică.
Nu poţi avea succes, dacă succesul tău nu are o fundaţie solidă, iar cei patru piloni nu sunt puternic ancoraţi în valorile şi identitatea ta.

Poţi reuşi, doar aflând cine eşti tu cu adevărat, care este potenţialul tău şi care este misiunea ta în această lume, trăind o viaţă plină de bucurie şi semnificaţie care va putea să îi inspire pe ceilalţi.

Ce nu este coaching-ul holistic?

Coaching-ul holistic nu este psihoterapie şi nici coaching clasic, ci este o formă de ghidare profundă a fiecărui om, pentru a înţelege cum funcţionează fiecare parte ce îl compune. Cunoştinţele unui holistic coach, trebuie să includă atât cunoştinţe de psihoterapie, cât şi cunoştinţe de dezvoltare spirituală, educaţie emoţională, nutriţie şi stil de viaţă. E o combinaţie între psihoterapeut, lifecoach, consilier emoţional şi coach spiritual.

Cine poate apela la ghidarea unui holistic coach?

Oricine simte că este neîmplinit sau că nu are curaj pentru a-și urma visele.

Un holistic coach se focusează pe ascultare şi înţelegere şi îți va pune acele întrebări menite să te ajute să găsești răspunsurile izvorâte din adevărata ta identitate.

E bine să știi că oamenii nu au nevoie de răspunsuri date de intrepretările coach-ului, oamenii au nevoie de întrebări potrivite, care răscolesc cele mai profunde nivele ale subconştientului, pentru ca transformarea pozitivă a vieţii să fie una cu impact, să fie una care pune în lumină adevăratul tău potențial.

Integrând planurile fizic, mental, emoţional şi spiritual în procesul de lucru, îți poți atinge potenţialul maxim şi poți influenţa în mod direct felul în care îți creezi viaţa, trăind cu bucurie şi semnificaţie în fiecare zi.

De ce să apelezi la un holistic coach?

  • Se lucrează mult pe partea de conștientizare: coştientizarea poveştii personale, analiza sincronicităţilor, a evenimentelor care se repetă, a traumelor care poate te urmăresc, analiza reuşitelor şi a eşecului, planul relaţional cu tine însuți, cu ceilaţi şi cu divinitatea, stilul de viaţă, obiceiurile pe care le ai şi tiparele de gândire. Toate intră sub lupa conştientizării, pentru a putea transforma benefic şi pe termen lung, călătoria numită viață
  • Se subliniază importanța înțelegerii perspectivei cu care privești viata, cum se văd provocările actuale şi oportunitățile care poate stau ascunse într-un con de umbră;
  • Se caută cele mai potrivite soluții, care poate nu au fost luate în calcul niciodată, din cauza unor credinţe limitatoare sau blocaje emoționale;
  • Se dă frâu liber imaginației și creativității  pentru a lucra la obiective cu adevărat semnificative;
  • Se realizează un plan de acțiune și se stabilesc criterii clare de măsurare a eficienței metodelor aplicate.

Eu sunt aici. 

Ghidul holistic:

  • Te ajută să-ți definești viața pe care ţi-o dorești;
  • Te învață să preiei controlul asupra vieții tale;
  • Te ajută să îți stabilești și să îți atingi obiectivele;
  • Analizează provocările cu care te confrunți și care stau în calea atingerii obiectivelor tale;
  • Te ajută să înveți să celebrezi fiecare etapă a călătoriei numită viaţă.