Share via:
- Cum poți să îți conturezi arhitectura de viață
- Ce pași te pot ajuta să pășești cu încredere pe drumul tău
Zilnic, avem de făcut alegeri. Unele nesemnificative, legate de ”cu ce să mă îmbrac azi” sau ”ce fructe/legume să cumpăr”, ”ce să gătesc pentru cină”, și altele, mai importante, ce țin de conectarea profundă cu valorile personale și aspirațiile de viață.
Alegerile din a doua categorie sunt cele care cântăresc cel mai mult pentru calitatea prezentului și viitorului nostru, însă deseori se întâmplă să trecem peste ele din cauza presiunii de a bifa alte chestiuni care par nenegociabile.
Să luăm spre comparație două situații:
Programul fix de la locul de muncă, pe care nu îl poți modela după cum ți-ai dori și nici prin cap nu ți-ar trece că ar fi ceva negociabil;
Programul cu familia și copiii, din care se întâmplă deseori să mai ciupești câte o bucățică de timp și să o aloci ”urgențelor”: un email de trimis, o situație neprevăzută care te-a ținut 30 minute peste program, o solicitare din partea cuiva care îți cere să-l ajuți etc.
Deși știm că familia este cea mai importantă, facem mai des alegeri în detrimentul ei, decât în detrimentul chestiunilor ce țin de muncă.
Am dat acest exemplu deoarece m-am lăsat, ani de zile, condusă de anumite aspecte pe care le consideram importante, când în realitate, nu făceam altceva decât să mă potrivesc mai bine în arhitectura pe care a definit-o altcineva pentru viața mea.
Unde greșim, deseori?
Ne lăsăm purtați de curentul evenimentelor și prea puțin construim, într-un mod conștient, arhitectura propriilor noastre vieți.
Uităm să privim către resursele pe care le avem deja și cu care putem pune bazele unei vieți frumoase și, în schimb, ne direcționăm atenția către ceea ce ne lipsește.
Fiind atenți la ce nu avem, vom alerga după ceea ce credem că ne lipsește, nu-i așa?
Ei bine, dar prin intermediul acestui tipar, nu facem altceva decât să ne angrenăm în alegeri care nu ne aparțin în totalitate, iar acestea sunt mai degrabă un efect al arhitecturii de viață pe care altcineva ne-a conturat-o.
Ce ne-ar ajuta să schimbăm felul în care va arăta viitorul nostru?
În mod evident, definirea propriei arhitecturi de viață.
Acest proces nu este unul ușor, dar este fundamental pentru a trăi o viață împlinită și autentică.
De unde pornim?
Care ar fi pașii care ne-ar ajuta să pășim cu încredere pe calea noastră?
Să aflăm cine suntem cu adevărat
Ca să ne putem stabili direcția în viață, trebuie să ne împrietenim cu momentele de introspecție. Ne-ar ajuta foarte mult să ne adresăm, mai des, întrebări profunde despre cine suntem, ce ne dorim cu adevărat și ce înseamnă împlinirea.
Introspecția este cheia în această călătorie, iar momentele de prezență sunt gurile de oxigen de care avem nevoie în fiecare zi. Își recomand să-ți creezi un Jurnal de introspecție și să scrii zilnic lucruri pe care le-ai conștientizat despre tine. Acest lucru te va ajuta să-ți dai seama care sunt acele aspecte la care trebuie să renunți și care sunt lucrurile noi cărora trebuie să le faci loc în viața ta.
Să descoperim sensul vieții
Sensul vieții înseamnă mai mult decât descoperirea valorilor personale și aspirațiilor de viață. Sensul vieții este ceea ce ne face să simțim că trăim cu adevărat. E acea viziune și stare emoțională care ne motivează să ne trezim în fiecare dimineață cu bucurie. Unii își găsesc sensul în carieră, alții în familie, în călătorii sau în acte de contribuție în societate. Însă, oricare am simți că este acest sens al vieții, e bine să îi dăm o șansă de concretizare. Dacă nu știi de unde vine acel sens al vieții pentru tine, e imperios necesar să începi să-l descoperi. Te poate ajuta să scrii în acel jurnal de introspecție care sunt acele lucruri și activități care îți dau o stare de împlinire.
Să ne aliniem obiectivele personale cu cele profesionale
A trăi după propria arhitectură de viață înseamnă a fi capabili să renunțăm la ce nu ne mai împlinește. Nu ne ajută să mai muncim orice, doar de dragul unei stabilități financiare.
Când vocea inimii strigă că vrea altceva, merită ascultată. Alinierea sufletului cu rațiunea, a planului personal cu cel profesional, poate implica schimbări majore în viață sau pur și simplu ajustări minore în rutina zilnică. Însă, indiferent de dimensiunea schimbărilor, e important să le facem atunci când simțim că a venit vremea pentru altceva. Când cariera ne epuizează resursele, e un semnal de alarmă. Când muncim, dar nu mai simțim bucuria de a trăi, e un indiciu clar că viața noastră are nevoie de o redefinire.
Să definim exact cum arată viața pe care ne-o dorim
Mulți oameni vor să trăiască mai bine, dar dacă i-am întreba ce-și doresc cu adevărat și cum arată viața pe care o visează, ar fi ușor confuzi.
Spun acest lucru pentru că, nu o dată, în sesiunile de consultanță am sesizat acest lucru:
neclaritate cu privire la viziunea unei vieți ideale.
Avem nevoie să ne-o definim, ca să îi putem oferi minții noastre o direcție. E atât de simplu!
Dacă nu știm unde am vrea să mergem în vacanță, sunt mari șanse să nu mai mergem niciunde.
Dacă nu știm ce bluză căutăm, ne putem plimba prin 20 de magazine și să nu ne placă nimic.
La fel e și cu viziunea de viață – dacă nu știm cum arată viața ideală spre care aspirăm, sunt mari șanse să nu ajungem niciodată acolo.
Am anexat în acest email un document PDF cu întrebări care te pot ajuta să-ți definești viața ideală. E o versiune simplificată, însă te poate ajuta să începi de undeva.
Iar ca recomandare de carte, am un pachet pe care ți-l recomand azi:
cartea mea – Cea mai frumoasă călătorie și Cartea bogăției interioare scrisă de Dr. Deepak Chopra. Le găsești, în pachet special pe Bookzone (link aici).
Cărțile vin să îți ofere ghidare atunci când:
Simți că ți-ai pierdut busola și nu te mai regăsești;
Ți-ai propus să te oprești din alergatul fără sens și să înveți să te asculți cu adevărat;
Simți că nu mai ai energie și faci totul din inerție;
Vrei să descoperi metode spirituale prin care poți atrage prosperitatea și adevărata bogăție
Vrei să-și regăsești energia si bucuria de a trai.
În concluzie, aș putea spune că definirea arhitecturii propriei vieți este un proces care necesită timp, auto-reflecție și determinare. Autocunoașterea ne poate clarifica viziuna de viață, iar pentru aceasta e necesar să ne preocupăm zilnic.
În cele din urmă, suntem singurii responsabili pentru călătoroa noastră de viață și pentru construirea acelui viitor care să reflecte cu adevărat cine suntem și ce ne împlinește.
__________________________________________________________________
Dacă vrei să treci la un next level în plan personal sau profesional, poți începe de aici.
Când ești pregătit/ă, te invit să explorezi aceste 2 resurse:
Jurnalul acceptării de sine – Prin intermediul unui proces de 30 de zile de acceptare de sine poți descoperi blândețea, iertarea și puterea de a te iubi mai mult. Poate fi un cadou pentru tine sau o femeie specială din viața.
Branding & Business Cards – carduri cu 90 de întrebări de coaching menite să îți ridice la fileu întrebări importante despre lansarea și dezvoltarea brandului și afacerii tale. Deseori, nu știi ce poți îmbunătăți până nu primești o întrebare bună.
Share via: