Share via:
- vei afla de ce starea de hiperactivitate ne menține pe un nivel jos al conștiinței
- vei avea câteva resurse simple și practice pentru a-ți schimba starea și nivelul de energie
Despre starea de hiperactivitate am citit prima dată într-un articol ce făcea referire la Scala Conștiinței creată de psihologul și cerecetărorul american David R. Hawkins.
Această stare de hiperactivitate corespundea nivelului sub 200, adică la un nivel foarte jos.
Ea poate fi identificată prin care persistă interesele egoiste, preocuparea excesivă față de binele propriu, competitivitatea.
(imagine preluată de pe www.bzi.ro/piramida-constiintei)
În cartea Transcenderea nivelurilor conștiinței, avem chiar o statistică cu privire la nivelul pe care se află omenirea, iar în 2007, aproximativ 78% din populația lumii calibra sub nivelul 200.
Acest lucru m-a ajutat să înțeleg mai ușor care sunt acele momente din viața mea în care cad sub nivelul 200, nivel la care nu-mi onorez potențialul, ba mai degrabă îmi sabotez misiunea sufletului persistând în stări joase, care nu mă ajută să evoluez.
Nivelul 200, denumit și nivelul curajului, este cel care generează o schimbare majoră în comportamentul uman și o trecere de la o un nivel în care persoana trăiește într-o energie joasă la una în care persoana devine tot mai trezită și tot mai atentă la viața sa.
Este un prag al schimbării și trecerii către un nou potențial, un prag în care s-au eliberat cele mai apăsătoare stări: vinovăția, rușinea, frica, înstristarea, apatia – lipsa bucuriei de a trăi.
Cum poți recunoaște starea de hiperactivitate?
Hiperactivitatea este de fapt o neliniște a minții și a inimii. Gândurile și emoțiile tale sunt angrenate într-o mișcare browniană, la fel ca moleculele de apă la de punctul de fierbere.
Poate fi recunoscută ușor în situații precum:
o grabă cvasi-permanentă cu care faci lucrurile
stresul că nu ai bifat suficiente obiective pe ziua de azi
agitația dată de gândul că ai foarte multe de făcut, la job și acasă, și nu ai timp pentru tot ce ți-ai propus
imposibilitatea de a te deconecta de acea presiune pe care o resimți cu intensitate când te gândești la ce ai de făcut
imposibilitatea de a accesa cu ușurință stări mai relaxate
dezorganizare mentală și lipsă de claritate
un sentiment aproape constant că nu ai făcut destul
Deși am făcut progrese majore în evoluția personală, se întâmplă destul de des să cad și eu în această capcană a hiperactivității.
Ce mi-am antrenat însă, destul de bine, este starea de conștientizare a felului în care mă simt. Astfel, fiind mai în contact cu starea mea, sesizez mult mai repede nivelul la care sunt și am grijă să iau o pauză de deconectare atunci când mintea îmi spune să lucrez mai mult, să trag mai mult de mine.
Ce te-ar putea ajuta să ieși din această stare?
Să conștientizezi cât de toxică este această hiperactivitate și să încerci să o elimini, treptat, din viața ta.
Eu lucrez la conștientizare, zilnic. Pe lângă mici pauze pe care mi le inserez pe parcursul zilei, am câteva exerciții de schimbare a stării, pe care le folosesc în funcție de ce simt că am nevoie, atunci, pe moment:
Respir conștient timp de 1 minut – practic, mă concentrez să inspir și să expir profund;
Fac 10 genuflexiuni sau orice mișcare în ritm alert timp de 1 minut;
Citesc câteva pagini dintr-o carte;
Stau câteva minute conectată în rugăciune sau vizualizare (vizualizez ceva ce-mi aduce bucurie);
Fac o scurtă plimbare prin curte, desculță (în lunile cu vreme bună);
Scriu în jurnal;
Îmi conștientizez câteva motive de recunoștință;
Sun pe cineva drag;
Mă uit la un scurt podcast sau la un fragment dintr-un video cu oameni pe care-i urmăresc și admir în mediul profesional;
Nu le fac pe toate odată, ci aleg una-maxim 2 activități care să mă ajute să ies din starea de tumult interior.
Ce mi-aș dori tare mult să iei ca și informații valoroase:
sunt extrem de puțini acei oameni care și-au rezolvat toate problemele și se mențin mereu pe niveluri înalte de conștiință… mai puțin de 2% din populația lumii;
doar 20% din oameni se află la niveluri de conștiință de peste nivelul curajului – 200;
chiar dacă ai evoluat în plan personal și spiritual, vei observa că provocările vin în acord cu capacitatea ta de a le face față și mereu le poți depăși dacă îți găsești starea de echilibru interior;
hiperactivitatea este ”starea naturală” a multora dintre noi, astăzi, însă, multiplicarea momentelor de prezență ne poate ajuta să conștientizăm mai repede situațiile în care nu suntem bine și să acționăm, prin diverse practici de recalibrare, pentru a putea să ieșim din ele;
”Mult timp mi s-a părut că viața adevărată urma să înceapă. Dar mereu apărea un obstacol în calea ei. Ceva care trebuia terminat, o lucrare neîncheiată, o perioadă care trebuia pusă în slujba unui lucru, o datorie de împlinit. După care, viața avea să înceapă. În cele din urmă, am început să înțeleg că aceste obstacole însemnau, de fapt, viața mea.”
– Fr. Alfred D`Souza
Atât de mult îmi place acest citat! Mă invită la introspecție și practicarea recunoștinței pentru tot ceea ce trăiesc.
Sper să-l vezi valoros și să te inspire, la fel ca întreg mesajul acestui Newsletter.
Recomandarea de carte pentru azi este, evident, Transcenderea nivelurilor conștiinței, scrisă de David R. Hawkins (o găsești la Libris, aici).Transcenderea Nivelurilor Conștiinței explorează expresiile și limitările inerente ale eu-lui, oferind totodată explicații detaliate cu privire la modul în care acestea pot fi depășite. Este o carte valoroasă, cu potențial revelator.
__________________________________________________________________
Dacă vrei să treci la un next level în plan personal sau profesional, poți începe de aici.
Când ești pregătit/ă, te invit să explorezi aceste 2 resurse:
Jurnalul acceptării de sine – Prin intermediul unui proces de 30 de zile de acceptare de sine poți descoperi blândețea, iertarea și puterea de a te iubi mai mult. Poate fi un cadou pentru tine sau o femeie specială din viața.
Branding & Business Cards – carduri cu 90 de întrebări de coaching menite să îți ridice la fileu întrebări importante despre lansarea și dezvoltarea brandului și afacerii tale. Inspirate din sesiunile de consultanță și coaching cu peste 50 de clienți, îți pot aduce claritate. Deseori, nu știi ce poți îmbunătăți până nu primești o întrebare bună.
Share via: