Share via:
PLAN: PERSONAL & PROFESIONAL
Timp de citire: 4.5 minute
Mesajele care care promit transformări spectaculoase într-un timp scurt și fără efort, exploatează două ”slăbiciuni” ale creierului nostru:
- căutarea recompenselor
- evitarea efortului
Capcana în care putem pica atunci când alegem programe, servicii sau cursuri, după aceste criterii, este tocmai aceasta: vom integra pe termen scurt anumite schimbări, însă, pe termen lung, rezultatele nu vor fi foarte vizibile.
Citind mai departe:
- vei putea înțelege de ce creierul și mintea iubesc recompensele și evită efortul;
- vei avea o perspectivă mai sănătoasă cu privire la învățare și integrarea schimbărilor pe care le dorești în viața ta
Confrom psihanalistului Sigmund Freud, cele două principii guvernează şi dau energie vieţii noastre psihice sunt:
– principiul plăcerii, cu determinante biologice, instinctuale, de satisfacere stringentă;
– principiul realităţii, cu constrângerile mediului natural, social şi moral evaluate de conştiinţă.
Pe scurt, ideea esențială ar fi aceasta: la baza acțiunilor noastre stă, cu precădere, principiul plăcerii, care influențează experiențele noastre de viață.
Principiul plăcerii ar fi principalul factor de motivație, cel care furnizează ”energia” ce alimentează căutările noastre, acțiunile, chiar unele obiceiuri pe care le-am sedimentat în structura noastră identitară.
Creierul și mintea ”caută” plăcerea, confortul, lipsa de efort.
Ca să clarific puțin diferența dintre creier și minte aș putea spune că viața noastră psihică este mintea, iar suportul biologic vital, pentru ca procesele minții să existe, este creierul.
În lipsa activității biologice a creierului, nu poate exista viață psihică (mintea și procesele ei).
Studiile care abordează legătura dintre creier și minte sunt diverse, însă multe au în comun această ipoteză: atât creierul cât și mintea iubesc recompensele și ambele structuri evită efortul.
Ei bine, dar de ce ne lăsăm păcăliți de acele mesaje care ne promit schimbări spectaculoase, fără efort?
Deoarece exploatează fix această ”slăbiciune” a creierului în fața recompenselor.
Când percepem că există ceva ce ne poate oferi plăcere și ne poate scuti de efort, deja suntem mult mai interesați de acel lucru.
Pe scurt, lucurile sunt simple:
Când mintea noastră percepe recompensa, deja manifestăm un alt interes față de un obiect, o persoană sau o activitate.
Când mintea percepe efortul, va încerca să îl evite și să se reorienteze către ceva mai lipsit de efort sau ceva ce îi poate aduce o recompensă.
De ce creierul evită efortul?
Pentru că, la nivel biologic, rolul acestuia este să conserve energia, să diminueze pe cât posibil consumul de energie și, automat, să evite acitivățile/acțiunile care implică efort, deci implicit consum de energie.
Care este capcana în care putem cădea?
Cu toții ne dorim să ne valorificăm potențialul și să evoluăm, iar în contextul actual, accesul la cursuri online și resurse educative este la o distanță de doar câteva click-uri.
Din dorința de obține schimbări semnificative și de a avea o viață mai bună, cădem adesea pradă promisiunilor care susțin că ne pot transforma viața într-un timp scurt și fără efort considerabil.
Sunt tot mai mulți oameni care cred că pot face un up-grade în plan fizic, relațional, financiar, profesional etc, prin consumul masiv de cursuri online, însă această abordare nu funcționează pe termen lung din mai multe motive.
În primul rând, promisiunea rezultatelor rapide și fără efort este adesea exagerată. Învățarea și dezvoltarea necesită timp și efort susținut, iar idei precum:
devino expert în domeniul x… în doar câteva săptămâni
manifestă tot ceea ce-ți dorești accesând fluxul divin
vindecă toate traumele trecutului tău și trăiește o viață de vis
câștigă mii de euro pe lună accesând metoda y…
sunt mai mult decât iluzorii.
În al doilea rând, lipsa unei viziuni de viață, a unui plan coerent de învățare și aplicare a cunoștințelor dobândite în viața reală, face ca majoritatea cursurilor să nu aibă rezultatele dorite pe termen lung. Efectele pot fi de moment, iar în lipsa practicii și aplicării pe o durată mai mare, informația învățată se poate pierde rapid.
În plus, cursurile online pot deveni o formă de amânare a asumării și acțiunilor concrete. Ne putem simți productivi atunci când ne înregistrăm la un curs, dar evităm să schimbăm obiceiurile care ne plac, dar nu ne folosesc, sau punem în aplicare cu greutate ceea ce învățăm.
Cum putem aborda diferit această situație?
Pentru mine personal, abordarea cea mai firească este integrarea ideii de Lifelong Learning, adică învățare de durată.
Când înțelegi acest adevăr – că toată viața ai de învățat și că învățarea cu adevărat semnificativă este atunci când ea are un scop și te ajută să-ți crești calitatea vieții, fără să te pierzi în 20 de direcții, poți privi altfel lucrurile.
Când îți dai seama că e important să reușești să implementezi CU ROST informația în viața de zi cu, ai deja o abordare mai echilibrată cu privire la ceea ce vrei să înveți.
Iată două principii, care te-ar putea ajuta să faci alegeri cu sens, fără să te lași amăgit de tot felul de mesaje de marketing, mai mult sau mai puțin integre :
Definește-ți obiective clare și realiste pentru dezvoltarea ta, care-ți pot oferi o direcție clară și-ți pot proteja resursele financiare alocate pe o achiziție dintr-un impuls de moment.
Îmbrățișează ideea de învățare pe termen lung (lifelong learning) și, în loc să cauți soluții rapide, adoptă o mentalitate a învățării continue.
Ca recomandări de carte am două surse foarte faine, care te pot ajuta să înțelegi de ce creierul reacționează la recompense și evită efortul :
”The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business” scrisă de Charles Duhigg. Cartea explorează psihologia obiceiurilor și cum acestea sunt influențate de creier, punând un accent deosebit pe recompensele care ne motivează.
“The Pleasure Instinct: Why We Crave Adventure, Chocolate, Pheromones, and Music” scrisă de Gene Wallenstein. Cartea explorează relația dintre creierul uman și plăcere, arătând cum dorința noastră naturală de a căuta plăcere și confort este înrădăcinată în neurologia noastră și cum aceasta influențează deciziile pe care le luăm, comportamentul și obiceiurile noastre de zi cu zi.
În concluzie, aș putea spune că amăgirea transformărilor rapide, fără efort, oferite de multe cursuri sau programe online poate fi evitată prin adoptarea unei abordări mai realiste și angajarea în învățare continuă.
În realitate, nu există o cale miraculoasă către succes, dar cu asumare și efort susținut, poți să-ți atingi obiectivele din personal sau profesional.
_________________________________
Dacă vrei să treci la un next level în plan personal sau profesional, te pot ajuta mai mult.
Când ești pregătit/ă, te invit să explorezi aceste 2 resurse:
Jurnalul acceptării de sine – Prin intermediul unui proces de 30 de zile de acceptare de sine poți descoperi blândețea, iertarea și puterea de a te iubi mai mult. Poate fi un cadou pentru tine sau o femeie specială din viața.
Branding & Business Cards – carduri cu 90 de întrebări de coaching menite să îți ridice la fileu întrebări importante despre lansarea și dezvoltarea brandului și afacerii tale. Deseori, nu știi ce poți îmbunătăți până nu primești o întrebare bună.
Share via: