”New Year, new vision, new goals” sau ”New year, new me” cam la asta ne gândim cu toții la început de an.
Deși suntem pe final de ianuarie, iar articolele despre setarea de obiective deja nu mai sunt în trend, m-am gândit totuși să scriu acest articol deoarece vine în completarea strategiei personale de setare de obiective.
Chiar dacă ți-ai făcut deja lista de obiective, întrebările de mai jos te vor ajuta să fii atent la câteva elemente care îți influențează reușita în atingerea obiectivelor propuse.
- Voi identifica ce mă limitează?
Această întrebare te ajută să îți dai seama că de cele mai multe ori, realizarea obiectivelor propuse eșuează fiindcă ne auto-sabotăm. Limitările tale neconștientizate îți oferă circumstanțele potrivite pentru ”a o da în bară”. De exemplu, dacă ți-ai stabilit ca și obiectiv mărirea venitului lunar cu 20%, o convingere limitativă de genul – banii vin greu și se duc repede – nu numai că va îngreuna atingerea obiectivului, dar te va face să și cheltui imediat banii pe care te-ai străduit să îi obții din diverse activități suplimentare.
Te invit să scrii care crezi că ar fi limitările tale vis-a-vis de obiectivele propuse.
2. Voi depune efort pentru a instala noi obiceiuri care să îmi accelereze performanţa?
Când vine vorba de obiective, e important să știi că inclusiv setarea obiectivelor și munca depusă pentru atingerea lor este un obicei în sine.
Oamenii care își ating mereu obiectivele sunt cei care depun efort, sunt disciplinați și măsoară progresul muncii lor.
Dacă nu ești obișnuit să depui un anumit efort, să fii disciplinat și să-ți monitorizezi progresul, probabil îți vei îndeplini mai greu obiectivele propuse.
Așa că ia-ți un angajament față de tine că nu vei renunța la primele semnale de ”e prea greu pentru mine”.
3. Voi vrea să mă detaşez de oamenii care mă ţin pe un nivel de plafonare?
Adevărul e că nu neapărat cei din jurul nostru ne țin pe un nivel de plafonare, ci mai degrabă noi înșine. Însă mai sunt și momente în care am vrea să rupem acea barieră a plafonării și să facem un salt extraordinar în evoluție, dar suntem trași în jos de cei care ne vor binele. Se spune că cei care nu cred în visele tale mărețe sunt cei care proiectează asupra ta propriile lor limitări. Așa este, cred cu tărie acest lucru. De aceea dacă simți că familia sau prietenii nu te susțin, ci mai degrabă caute să te convingă că nu ești capabil de îndeplinirea anumitor obiective, detașează-te o perioadă de timp și focusează-te pe reușită. Vei observa că atunci când nu mai permiți celorlalți să te descurajeze, îți vei îndeplini mai ușor obiectivele.
4. Voi fii orientat spre a învăţa lucruri noi?
A învăța lucruri noi face parte din călătoria ta. Pentru a învăța lucruri noi care să te ajute la îndeplinirea obiectivelor e important să fii orientat către cunoaștere și să accepți cu deschidere orice proces de învățare. Alege conștient ceea ce vrei să înveți și caută să vezi ce metode noi se pot corela cu atingerea de obiective.
5. Voi renunţa să caut scuze şi voi putea să mă orientez către rezultate?
În general, oamenilor le e mai ușor să caute scuze decât să treacă peste piedici și să urmărească rezultatele.
Caută să ieși din tipare anul acesta. Nu îți mai căuta scuze pentru a nu face anumite lucruri despre care știi că ți-ar schimba viața.
Fii diferit de cei care în loc să vizualizeze obiectivele atinse, preferă să caute scuze pentru a nu trece la acțiune.
6. Voi alege să spun Nu aspectelor care nu mă reprezintă?
Îți spun cu sinceritate că a spune NU a fost cea mai mare provocare, până anul trecut când mi-am dat seama că rămâneam în urmă cu planificările. Pur și simplu nu puteam refuza anumite solicitări, iar acest lucru mă ținea pe loc în anumite privințe.
Când am avut curajul să fiu mai atentă la ce îmi doresc și să spun nu atunci când simțeam că acel lucru îmi va consuma mult timp, am reușit să muncesc mult mai ușor pentru obiectivele mele.
Totodată, e important să spui nu și vocii din cap care te descurajează, să spui nu obiceiurilor care nu îți folosesc și tuturor aspectelor care nu îl reprezintă pe acel tu care vrei sa devii.
Sper ca aceste întrebări să te ajute să vezi imaginea de ansamblu a îndeplinirii de obiective și să te ghideze să iei cele mai bune decizii pentru evoluția frumoasă a vieții tale.
Te invit să îmi scrii dacă o anumită întrebare ți-a adus conștientizări valoroase.