Mihaela, esti mămică şi totodată ai reuşit să te specializezi ca şi Career Coach şi Business Mentor. Aş vrea să te întreb câte ceva despre coachingul pentru carieră. Ştiu că tot mai mulţi oameni, şi nu mă refer doar la tineri, ci şi la adulţi care poate vor să îşi schimbe domeniul de activitate, apelează la un Career Coach.
- Ce face un Career Coach, mai exact?
Un Coach de carieră îi conectează pe oameni cu pasiunea lor, valorile și scopul propriei vieți, cât și de alte aspecte ale locului de muncă ideal. Un coach de carieră oferă partenerului de discuție abilități de management al carierei, pe care le poate folosi și în alt context, decât cel pentru îmbunătățirea locului actual de muncă. El facilitează procesul de dezvoltare al clientului și de implementare a unui plan de acțiune și căutare, fie a unui loc de muncă, sau chiar de pornire a propriei afaceri, pentru a-și activa vocația sau chemarea profesională.
Ce-mi place mie și mai mult la acest rol și menire de consultant de carieră, este faptul că poți să te conectezi cu ceilalți la un nivel mai profund al motivației. Nu este ‘’doar un loc de muncă’’, deoarece clienții își descoperă pasiunea și scopul de a-și ghida deciziile, acțiunile, oferindu-le putere să-și aleagă munca pe care o îndrăgesc, de a fi mai buni decât ziua precedentă, și de a avea o viață mai bună.
2. Care este cea mai comună problemă pe care oamenii o au atunci când apelează la tine?
De-a lungul experienței mele ca Recruiter și om de Resurse Umane, am fost atât de partea acelei persoane care avea nevoie de un job ideal, cât și a managerului/ antreprenorului care căuta oameni de valoare în compania sa. Mă simt de fiecare dată ca acel liant între cererea și oferta de pe piața muncii, și provocările sunt aceleași pentru ambele părți – oamenii caută joburi în care sa fie apreciați la adevărata lor valoare, iar companiile caută oameni de valoare care sa le sprijine dezvoltarea serviciilor.
Provocarea devine și mai mare, când viteza cu care au nevoie sa se întâmple aceste lucruri, este una la ”viteza luminii”, sau mai exact la viteza acestor timpuri de care suntem condiționați. Companiile își doresc să aibă angajații de ieri, iar oamenii au nevoie să fie valorizați acum, în prezent, că viața e prea scurtă.
3. De unde crezi că vine confuzia în ceea ce priveşte claritatea direcţiei pe care oamenii o au de urmat în viaţă?
Deși am terminat un liceu vocațional pedagogic, și am fost eu însămi beneficiara unui sistem educational de tranziție, cred foarte mult că lipsa clarității își are origini și în educația, de orice natură sau nivel, de care noi oamenii avem parte.
Încă de mici suntem întrebați ‘’ce o să fii când vei fi mare’’, iar de la primele interviuri de carieră sau discuții de reorientare profesională, punem mult focus pe a ne clarifica direcția dorită de oameni, care e menirea lor sau ce își doresc în această viață. Ceea ce am acumulat în copilărie, apoi impactul educației și exemplul concret al celor apropiați, își pun amprenta în această direcție a noastră pe care o dorim. Cu atât mai mult, când ne lăsăm ‘’afectați’’ de toate aceste convingeri sau limitări din exterior, claritatea direcției nu mai este una atât de bine percepută, și astfel apare confuzia.
Presiunea din exterior, modele neautentice sunt și ele preluate și internalizate, și astfel majoritatea oamenilor ajung să nu mai știe ce își doresc.
4. Predomină femeile în aceste situaţii confuze privind domeniul de activitate/cariera?
Suntem încă o societate tradiționalistă, chiar de tip patriarhal și cunoaștem foarte bine modelele de care suntem înconjurați. Lipsa clarității, mai ales în cazul nostru al femeilor, poate avea mai multe cauze, și poate interveni în momente diferite ale vieții. Deși există un procent majoritar pentru femei, ca absolvente de studii superioare, ai spune că identificarea unui job mult visat nu este o provocare pentru ele. Realitatea este că și femeile au aceleași obstacole, convingeri limitative ca și bărbații, doar că sunt resimțite cu o altă încărcătură emoțională, și uneori din cauze care țin de perioada maternității – de momentul în care acestea devin mame. De ce? Pentru că odată cu acest nou rol, întregul sistem de valori se modifică, prioritățile sunt altele, și în mod firesc așteptările vis-a-vis de o carieră profesională se schimbă.
5. Ce îţi spun cei care îţi cer ajutorul, care sunt provocările lor cele mai mari?
Clienții pe care îi am, din zona de orientare profesională sau coaching de carieră, sunt de cele mai multe ori ‘’copleșiți’’ de rutina zilnică a jobului, și ‘’nu se mai regăsesc în ceea ce iubeau mai de demult să facă’’. Ei sunt în căutare de oportunități care să-i provoace mai mult din punct de vedere profesional, al gândirii, al luării de decizii.
O altă categorie sunt cei care au nevoie de sprijin în schițarea unui CV autentic, care să le sprijine accesul la noi oportunități de job. Momentele cele mai încărcate emoțional, sunt cele care vin după respingerile repetate la o serie de interviuri avute, când oamenii gândesc limitat și se rezumă la ‘’Ce nu i-a plăcut la mine? Nu m-am ridicat la nivelul așteptărilor! Nu sunt potrivită pentru acest job! Nu pot!… ’’ Partea aceasta e cea mai frumoasă pentru mine, deoarece lucrăm împreună pentru a trece peste aceste limitări. Căutăm să ne focusăm pe punctele tari pe care le au, pe competentele ce pot fi transferabile dintr-un domeniu în altul. Implicit, identificăm împreună, un mod original de prezentare în cadrul interviurilor de selecție, care să le pună în lumină abilitățile si adevăratul potențial. Sunt una dintre persoanele convinse că ‘’rezultatele actuale nu îți dezvăluie adevarătul potențial uman cu care ai fost înzestrat, și că întotdeauna poți fi mai bun decât cel de ieri’’.
6. Care ar fi un prim pas pe care ar putea să îl facă acea persoană care simte că domeniul în care activează, nu i se mai potriveşte?
Un prim pas ar fi să se redescopere, să se conecteze cu el însuși și să-și facă un ‘’inventar’’ al lucrurilor care îi aduc plăcere. Să vadă care sunt momentele de plină împlinire, indiferent de natura lor, și nu neapărat de jobul actual, sau de mediul de lucru în care se află. Să iasă din rutina zilnică a jobului, și să cunoască oameni noi, să interacționeze cu ei, să vadă și alte perspective sau grupuri cu care rezonează din punct de vedere al intereselor comune, al valorilor.
7. Se pot ajuta şi singuri cei care doresc să îşi schimbe cariera?
Bineînțeles că da, doar că durata întregului proces e mai îndelungată, și e posibil ca nereușitele sau filtrul personal să-i împiedice sa identifice o soluție imediată, aflată poate chiar foarte la îndemână. Dacă le este foarte clar ce își doresc, și identifică toate canalele eficiente de a accesa oportunitatea dorită, lucrurile se pot îndeplini doar cu implicarea lor.
8. Există câteva întrebări care i-ar ajuta să capete încredere în ei şi poate claritate?
Bibliografia online și nu numai, ne oferă în prezent o multitudine de surse despre încrederea în sine, creșterea ei, despre focus și claritate, dar ca și concluzie la toate acestea, cel mai important este ‘’ să înțelegi pe deplin cine ești’’. Recomand cu drag cartea lui Richard N. Bolles – ‘’Ce culoare are parașuta ta?’’, un super manual practic de orientare în carieră, cu câteva exerciții foarte interesante de auto-cunoaștere. E foarte important, ca fiecare să se întrebe ce își dorește cu adevărat să obțină de la viață, dar mai ales !ce poate oferi vieții sale”? Să se conecteze cu visul din copilărie și să identifice instrumentele necesare pentru a-l face real, mai ales dacă e visul propriu – nu al mamei, al familiei, sau al altor persoane.
9. Ce sfat ai putea să le oferi celor care doresc să facă schimbări majore precum a începe o activitate antreprenorială?
Da, o super întrebare, pentru care îți mulțumesc. Nu le-aș denumi sfaturi, ci mai degrabă recomandări, sau puncte de vedere oferite din prisma propriei mele experiente din zona de antreprenoriat feminin:
– Oricine face acest pas, trebuie să fie 100% convins că îl face pentru a-și atinge un vis, că are foarte multă motivație interioară și o disciplină de ‘’neamț”, cum am spune noi aici, de a-și îndeplini dorințele și obiectivele.
– Să nu aibă așteptări nerealiste, cum că fiind pe cont propriu va lucra mai puțin, din contră, zona de antreprenoriat implică o și mai mare dedicare – mai ales dacă discutăm de faza de debut sau startup.
– Să își asigure dinainte un fond financiar de rezervă, pentru a lua în calcul tranziția dinspre angajat spre freelancer sau business owner.
– Să își identifice mentori și îndrumători pe segmentul căutat, și să rămână aproape de ei.
10. Care ar fi 3 abilităţi pe care ar trebui să înceapă să le dezvolte oricine îşi doreşte un nou parcurs în segmentul carierei?
Tot studiile de cercetare au adus în lumină conceptul de abilități/competențe transferabile și care ar fi dezirabile pentru orice tip de carieră. Pentru că sunt particulare la fiecare persoană și fiecare tip de personalitate, ele se pot descoperi tot prin auto-analiză, evaluarea acțiunilor și performanțelor avute, astfel încât să identifice pachetul majoritar de experiente frumoase avute. Tot Richard N. Bolles este cel care a creionat o grilă ”parachute” a abilităților, raportându-se la mai multe coordonate – abilități în raport cu oamenii, în raport cu idei, daar și în raport cu mediul preferat de lucru: comunicare bună în scris și în persoană/live ; ascultarea activă ; atenția la detalii ; organizare și clasificare ; focus pe soluție etc.
Îți mulțumesc Mihaela pentru aceste răspunsuri.
Sper să le fie de folos celor care vor citi acest interviu.
Pe Mihaela o găsiți pe pagina ei de Career Coach: https://www.facebook.com/MihaelaCareerCoachBusinessMentor/
Să vă fie de folos!