Primăvara este frumoasă deoarece vine cu mult pozitivism, multă energie şi cu noi planuri de viitor. Totodată, primăvara este anotimpul în care natura “alege” sa renască, an de an, şi să dea şansa unui nou început pentru toate.
Pe lângă aceste aspecte, anotimpul aduce cu el momentul ideal pentru a face curăţenie, însă cei mai mulţi dintre noi ne limitam doar la spaţiul în care locuim. Că ne place sau nu, până la urmă cu toţii facem curăţenie primăvara, deoarece este necesar să sortăm şi să punem în şifonier doar ceea ce ne va folosi în noul sezon.
Cam la fel putem proceda şi în plan emoţional. Minunat este că putem face curăţenie în emoţii, gânduri, obiceiuri sau chiar comportamente. Este atât de benefic să ne recalibrăm emoţional, să gândim pozitiv şi să conştientizăm că avem şansa de a o lua de la capăt în orice aspect al vieţii dorim.
Curăţenia emoţională este importantă, deoarece avem tendinţa să păstrăm ceea ce nu ne mai foloseşte şi rămânem “ peste vară” cu o garderobă plină de paltoane emoţionale greoaie, care nu ne permit să ne bucurăm de ceea ce ne oferă viaţa. Ar fi minunat dacă în fiecare primăvară ne-am reînoi şi am lăsa în urmă bagajul trecutului cu toate aspectele negative, păstrând doar vibraţiile pozitive.
Ca să te ajut în acest proces, îţi voi vorbi despre renunţarea la 3 aspecte care îmi invadaseră viaţa şi care, o dată lăsate în urmă, mi-au golit debaraua emoţiilor negative şi am devenit mai liniştită. Te invit să laşi în urmă:
1. Generalizările,
2. Discuţiile fără folos,
3. Standardele joase.
1. A generaliza este un obicei deloc folositor nouă. Dacă am avut un moment prost, nu înseamnă că toată ziua e una mohorâtă. Doar pentru că avem stări negative și momente mai proaste, asta nu înseamnă că toată viața se traduce prin nefericire. Bucuria și fericirea sunt opționale. Depinde de noi dacă alegem să fim atrași într-un cerc vicios al stărilor negative, sau ne concentrăm atenția pe alte lucruri care ne aduc bucurie. De ce nu am începe mai degrabă să generalizăm bucuria?
2. Unul dintre aspectele importante din viața noastră vizează mediul în care trăim și oamenii de care suntem înconjurați. A fi conștienți de alegerile pe care le facem și în ceea ce privește sfera relațiilor de prietenie, înseamnă a ne dori în preajma noastră oameni care rezonează cu noi, cu care să avem discuţii utile, savuroase, inteligente, care să ne facă să ne punem întrebări şi să găsim răspunsuri. A fi inteligent emoțional înseamnă să fii sociabil, prietenos, un bun comunicator și empat, însă totodată înseamnă să fii conștient de oamenii pe care ți-i alegi ca și prieteni. Discuţiile fără folos sunt de obicei bârfele uzuale, care nu oferă valoare nimănui. A renunţa la bârfe şi discuţii inutile, este unul dintre cei mai importanţi paşi spre dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi îmbunătăţirea vieţii.
3. Oamenii cu o inteligență emoțională dezvoltată, sunt catalogați drept încăpățânați, iar acest lucru se întâmplă deoarece ei sunt perfect conștienți de felul în care îi influențează gândurile și emoțiile proprii, dar mai ales ale celorlalți. De cele mai multe ori nu e vorba de încăpățânare ci mai degrabă de pretenții izvorâte din standardele mai înalte viață. Te îndemn să îți stabileşti standarde înalte şi să vrei să evoluezi constant. Fă schimbările pe care doar le visezi, pentru că nimeni nu îţi va schimba viaţa sau planul emoţional în locul tău.
Aşadar, putem lăsa emoţiile negative să plece odată cu iarna şi le putem păstra doar pe cele care pot fi resurse pentru noul început. Cu cât curăţenia este mai bine făcută, cu atât avem garanţia că bagajul este cel potrivit, iar schimbările ulterioare pot fi dintre cele mai profunde şi benefice.