”Spune-mi cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești”, parcă așa suna zicala pe care am auzit-o încă din copilărie, dar probabil căreia nu i-am acordat o atenție prea mare.
Totuși, dacă e să privim în urmă, oare am putea identifica momente în care am luat anumite decizii doar pentru că ne-au influențat alții? Cu siguranță că da!
Citind acest articol îți vei da seama că un anumit sistem biologic al creierului este responsabil de ceea ce preluăm de la alții și implicit de felul în care ne modelăm deciziile după preferințele grupului din care facem parte.
Putem identifica cel puțin un moment când familia, prietenii, colegii de clasă sau din echipa de sport au avut o influență majoră asupra felului în care noi am decis anumite lucruri.
Deși probabil nu am conștientizat până acum, grupul social din care facem parte are o influență majoră, nu doar asupra unor decizii pe care le luăm ocazional, ci și asupra dezvoltării noastre în plan personal și profesional.
Nicholas Christakis, autorul cărții Connected, spune în felul următor:
”Rețelele sociale ne ajută să obținem ceea ce nu am putea obține de unii singuri. Mecanismul biologic care poate face comportamentul altora contagios, ar putea fi așa numitul sistem neuronal oglindă al creierului. Creierul nostru obișnuiește să preia anumite lucruri pe care le observă la alții.”
Până acum doi ani, habar n-aveam de existența acestui mecanism. Nu mi-am dat seama cât de puternică este influența acestui ”sistem neuronal oglindă” și nu am crezut că parcursul evolutiv în plan personal și profesional ar putea fi atât de mult influențat de mediul social în care obișnuim să ne petrecem timpul.
Eram ferm convinsă că dezvoltarea personală și performanța profesională depind exclusiv de alegerile pe care le facem, de obiceiurile pe care le avem și de eforturile pe care le depunem pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.
Însă, privind în urmă, experiența personală mi-a demonstrat contrariul, deși nu am conștientizat de la început acest lucru. Iată câteva exemple:
- În timpul facultății, m-am înscris la cursurile de germană pentru începători, deși nu îmi plăcea germana și nici nu o consideram utilă, doar pentru că unele colege, dragi mie, se înscriseseră și îmi spuseseră că e fain să testezi ceva nou;
- Mi-am luat permisul și pentru categoria A, pentru că în grupul meu de prieteni de la acea vreme, unii aveau permis pentru acea categorie și se discuta deseori despre ”ce cool sunt fetele/băieții care pot conduce o motocicletă”;
- Am parcurs modulul psihopedagogic în timpul facultății, nu pentru că îl consideram util, ci pentru că mama insistase deseori să mă fac profesoară;
- Am început să fac cursuri de formare profesională și dezvoltare personală, pentru că grupul pe care deseori îl frecventam – BizzClub, un club al antreprenorilor pasionați de creștere, mi-a schimbat percepția asupra nevoii de educare continuă și mi-a scos în față multitudinea de oportunități pe care le are un om care învață lucruri noi, face networking și interacționează cu antreprenori de succes. Apropos, dacă vrei să înveți lucruri noi de la antreprenori sau specialiști în diverse domenii, te invit să le faci o vizită.
Fără nici o îndoială, ai și tu exemplele tale, cu adevărat surprinzătoare probabil, iar dacă stai să analizezi momentele importante din viața ta, conștientizezi că unele alegeri se datorează influenței pe care au avut-o grupurile din care făceai parte.
Care este cea mai importantă concluzie pe care o putem formula?
- dacă vrem să facem schimbări profunde în ceea ce privește evoluția în plan personal,
- dacă vrem să schimbăm în profunzime obiceiuri care nu ne folosesc și nu ne ghidează către stilul de viață pe care îl visăm,
- dacă vrem să dobândim noi abilități și să ne accelerăm performanțele profesionale,
e nevoie să găsim acele grupuri pentru care performanța, creșterea personală și obiceiurile valoroase, fac parte din ”comportamentul lor natural”.
În încheiere, te las în compania a două întrebări valoroase:
Cum vrei să arate viața ta?
Cu ce grupuri îți petreci cea mai mare parte a timpului tău liber?