Interviu cu dr. Lavinia Bratu
Doctor biolog, psiholog şi consilier nutriţie
Doamna doctor, vă apreciez enorm efortul de a-i apropia pe oameni de un stil de viaţă mai sănătos şi împlinit.
Sunt puţini medicii nutriţionişti care au cumva grija şi de sufletul omului, nu doar de trup. V-am auzit de nenumărate ori vorbind despre o alimentaţie sănătoasă, dar şi de importanţa recunoştinţei, manifestarea bunătăţii sau de importanţa rugăciunii şi postului.
- Mai putem vorbi azi de un stil de viaţă sănătos, având în vedere că şi alimentele vegetale sunt pline de pesticide şi/sau aditivi alimentari?
Atunci când ne gândim la stilul de viață avem mai multe aspecte care converg unei stări de bine. Stilul de viață cuprinde: odihna și igiena somnului; alimentația; activitatea fizică, respectiv flexibilitatea organismului, felul în care ne rânduim mintea și gestionăm gândurile și emoțiile de zi cu zi. Ar mai fi și alte aspecte, în general, acestea 4 sunt menționate atunci când vizăm o astfel de analiză. - Apropo de substanțele chimice, se pare că abilitatea de adaptare este invariabil necesară, iar asta nu înseamnă că noi toți avem posibilitatea să ne adaptăm și la chimicalele din jur, la cele din alimente. Însă, abilitatea de a găsi soluții pentru trierea acestora, modul în care pot fi extrase pesticidele acasă, prin metode simple, despre acesta spun că ar fi bine să le vizăm ca fiind necesare în buna adaptare. Soluții vor fi întotdeauna, doar să credem asta și să căutăm!
2. Ce legume sau fructe se pot consuma zilnic pentru a ne oferi o porție minimă de ”hrană vie”?
Întotdeauna atunci când mă gândesc la fructe, primele care-mi vin în minte sunt fructele de pădure, în special afinele. Congelatorul meu este 90% plin cu afine, ceva zmeură și vișine. În toate tratatele de prevenție, anti-aging sau în discuțiile despre nutraceutice, toate au câteva exemple clare, ce apar în toate aceste domenii: AFINE, AVOCADO, BROCCOLI, USTUROI, GHIMBIR.
3. Care ar fi acele 2-3 obiceiuri sănătoase care ne-ar putea îmbunătăţi substanţial calitatea vieţii?
Cred foarte tare în disciplina nutrițională, cred că hrana ne influențează starea interioară și claritatea minții.
Sunt adepta postului intermitent, respectiv a unei zile pe săptămână în care se consumă doar apă. Știu că pare imposibil, credeți-mă, nu e! Este ziua cea mai clară a săptămânii. Poți citi mai multe despre asta aici: https://www.laviniabratu.ro/postul-intermitent-intermittent-fasting/
Nu ar trebui să treacă ziua fără ceva verde și o lămâie stoarsă!
Primul lucru pe care e bine să-l facem dimineața: să bem o cantitate semnificativă de apă, ce ajuta la detoxifierea organismului.
4. La ce ar trebui să renunţăm atunci când vrem să adoptăm un stil de viaţă sănătos?
Cred că cel mai important aspect este cel al gestionării emoțiilor, precum și supravegherea minții. Ce fel de conștiință avem, una trează-matură, sau una infantilă, ce acționează după modelul deprins în copilărie, neadaptată prezentului? Problema este că nici nu ne dăm seama că se poate întâmpla asta. Iar dacă e ceva la care să mă gândesc din punct de vedere nutrițional, cred că este importantă cumpătarea și echilibrul. Pănâ la urmă, mâncarea este comestibilă sau nu. Acele alegeri mai puțin sănătoase, cum ar fi cele pline de zahăr rafinat, ar fi bine să fie în cantități mici și nu zilnic. Toate ne sunt îngăduințe, dar nu toate ne folosesc sau ne construiesc…
5. Cu ce ar trebui să ne începem ziua?
Ziua ar fi bine să înceapă cu un gând bun, cu recunoștință pentru o nouă zi. Ar putea începe cu o rugăciune și cu o cantitate mare de apă. Dacă poți să lași apa într-un recipient de sticlă cu câteva frunze verzi – busuioc, mentă – ce bine ar fi!
6. Ne puteți recomanda câteva produse sănătoase și curate/neaditivate pe care dumneavoastră le folosiți?
Zilnic consum produse de stup – polen crud, miere, lăptișor de matcă etc – toate acestea le cumpăr de la Apiarium. Sunt îndrăgostită de aceste produse! Le poți procura și tu de aici: https://www.terraapis.ro
Sunt o mare consumatoare de semințe pe care le procur de la ”Prăvălia noastră” – https://www.pravalianoastra.ro
Cumpăr pâine din hrișcă de la Restaurantul Lamia – https://www.facebook.com/Lamia.sKitchen.BS/
Zilnic mânânc fasole/linte/humus, pe care le combin cu cereale integrale pentru a obține numărul complet de aminoacizi esențiali;
Pastele sunt doar integrale sau din hrișcă, mazăre, linte, niciodată din făină albă;
Fructele sunt prezente în dieta mea, în special în prima parte din zi, preferatele mele sunt: ananasul, fructele de pădure, citricele.
Pentru a elimina pesticidele și alte chimicale din fructe/frunze verzi/legume – păstrez acestea în apă cu oțet sau bicarbonat de sodiu, în forma întreagă, timp de 15-20 min. După, le clătesc bine cu apă și apoi le consum. Poate că ar fi bine să-ți amintești și tu de asta, apropo de chimicale!
7. Credeți că ne putem feri de anumite boli incurabile, doar întărindu-ne sistemul imunitar?
Cred foarte mult în genetică, cred în epigenetică, cred în ”Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște întreaga lume.” Ar fi bine să ne știm slăbiciunile, să analiză aceste aspecte și la părinții noștri. De aici am preluat tiparele de adaptare și poate multe dintre ele ar putea fi revizuite și îmbunătățite. Cred că emoțiile sunt cele care ne slăbesc imunitatea și ignoranța ne poate aduce boala prin deficiențe nutriționale, respectiv prin slăbirea sistemului imunitar. Cel mai mult acesta este afectat de emoțiile negative, nu uita!
8. Care este modelul dumneavoastră de stil de viață sănătos? Ce include el, pe lângă o alimentație sănătoasă?
Aici puteți citi de spre obiceiurile mele:
https://www.laviniabratu.ro/obiceiurile-mele-zilnice/
Aici puteți citi despre obiectivele mele personale legate de nutriție:
http://www.laviniabratu.ro/10-obiective-legate-de-nutritie-pentru-anul-2019/
Să vă fie de bună inspirație!
9. Ce ne recomandați pentru hrana minții? Dar pentru cea a sufletului?
Una dintre cele două cărți apărute și scrise de mine se numește: ”Hrana pentru suflet și viață”. Îți recomand să citești cartea, aici dezvolt acest subiect… O să-ți placă!
https://carturesti.ro/carte/dietetica-o-noua-filosofie-de-viata-vol-i-ii-19673585
10. Ce programe/cursuri/ateliere ați creat pentru cei care doresc să învețe să își îmbunățățească stilul de viață?
Am scris 2 cărți ce pot fi găsite și aici:
https://carturesti.ro/carte/dietetica-o-noua-filosofie-de-viata-vol-i-ii-19673585
- Sunt formator la Școala Familiei – un program național, unde predau 3 ateliere – https://www.scoala-familiei.ro:
Alimentație sănătoasă
Formarea dependențelor
Sănătate și credință - Sunt trainer la cursul FitMasterclass – un CityCamp inițiat și dezvoltat de AndySzekely, la București.
https://fit.bootcamp.ro - Sunt trainer și facilitator în programele de dezvoltare Self Mastery Bootcamp – https://www.selfmastery.ro – și People mastery Bootcamp – https://peoplemastery.ro – programe desfășurate la nivel național, programe concepute și coordonate de Andy Szekely.
- Sunt consilier nutriție și coach stil de viață sănătos la clinicile Brol și Medicis, Timișoara.
- Sunt lect. univ. dr. la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, departamentul neuroștiințe – catedra de psihologie.
Vă mulțumesc nespus pentru aceste minunate răspunsuri.
Pentru aceia dintre noi care ne dorim să fim conectați cu toate sfaturile dumneavoastră, știu că vă găsim pe www.laviniabratu.ro.
Să ne fie tuturor de folos!