Trăim vremuri cum n-am mai trăit până acum și e clar că fiecare dintre noi e afectat de tot ceea ce se întâmplă.
În această perioadă, unii sunt speriați, unii tac, unii se simt pierduți, unii caută să-și păstreze optimismul, unii caută să contribuie – ca oameni care încurajează alți oameni sau ca voluntari în diverse acțiuni, iar unii ies în față și vor să te convingă că e momentul cel mai bun să investești în dezvoltarea ta personală.
Și da, într-un fel, chiar așa e, e cel mai bun moment să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, să te reîntorci la tine și să-ți evaluezi progresul de până acum. Și chiar mai mult, să îți analizezi valorile, să îți clarifici viziunea și să te întrebi încotro vrei să fie calea ta de acum înainte?
E momentul să investești în evoluția ta, dar… fără să pui presiune pe tine!
- Fără să ai sentimentul că dacă nu plătești acum un curs, rămâi în urmă sau ”pierzi trenul”.
- Fără să fie nevoie să aloci sume importante pentru a plăti cursuri care-ți promit soluții pentru ieșirea din această criză.
Nimeni nu are nici o soluție salvatoare, miraculoasă! Nimeni nu are nici o rețetă care să te ducă către succes, pentru că nimeni nu a mai trăit într-un astfel de context până acum.
Este o criză sanitară și economică fără precedent în istoria vieților noastre și tot ceea ce avem, noi, cei care am ales cumva calea leadershipului inspirațional, care avem curajul de a recunoaște cât de nepregătiți suntem în fața unei asemenea situații, sunt cel mult idei pe care le testăm acum, dar nu putem garanta funcționalitatea lor.
Nu cred că vreun lider înțelept îți poate garanta, în acest moment, că rețeta lui ți se potrivește perfect.
Cei care își asumă o asemenea responsabilitate și-ți promit aceste lucruri, cred că au o mică problemă de etică. În aceste momente, verticalitatea morală ar trebui să treacă dincolo de interesele de afaceri. Un lider înțelept nu va spune niciodată că el are cursul/planul/strategia pentru a te scoate cu bine din criza personală sau profesională pentru că și pentru el e provocator tot ce trăiește acum.
Da, există un planuri de acțiune pentru situații de criză, dar acelea se aplică pentru cel mult diminuarea pierderilor financiare și ameliorarea efectelor negative asupra resursei umane, și nicidecum pentru a-ți duce afacerea pe culmile succesului în vreme de incertitudine maximă.
E așa cum spunea Aliz Kosza într-un interviu recent, ”focusul ar trebui să fie pe stingerea incendiului şi atât” nu pe atitudini reactive și decizii radicale.
Un lider autentic caută acum să își ridice vibrația, să aibă curaj și responsabilitate pentru tot ce lansează în exterior, să inoveze, să testeze, dar în primul rând să fie ONEST. Onest cu el însuși, onest cu tine – omul care intră în contact cu mesajele sale.
Pot număra pe degete acei câțiva lideri de la noi din țară, care au ales calea onestității și a contribuției în această perioadă și care au pus dorința de a-i ajuta necondiționat pe ceilalți, mai presus de vânzări, de profit și de interese materiale.
Sunt foarte puțini acei lideri care și-au dat seama că e nevoie să regândească cu totul abordarea și mesajul pe care-l lansează în exterior.
În schimb, sunt mulți care profită de panica și fricile oamenilor și aleg să speculeze momentul, ca fiind cel mai bun pentru a investi în dezvoltarea ta. Știu, sună cam dur cuvântul ”profită”, dar mi-e greu să tolerez nedreptatea, că asta mi se pare, o nedreptate să asaltezi oamenii cu presiuni, cu mesaje subliminale că vor pierde momentul perfect, că vor rămâne în urmă față de cei care aleg ”pasul corect” – să investească în ei prin achiziția de diverse cursuri.
Cel mai bun moment pentru investiția în tine e în fiecare zi. Și e un moment continuu, care se repetă. Evoluția e ceva ce nu se termină după finalizarea unui curs sau după obținerea unei diplome. Evoluția e un proces pentru toată viața.
De aceea, îndemnul meu este să alegi cu atenție unde investești acum.
Da, cu siguranță cursurile te pot învăța multe lucruri, dar puține, extrem de puține cursuri îți pot oferi CUNOAȘTERE. Cunoașterea nu vine din acumularea de informații. Cunoașterea vine din transcederea informațiilor, din înțelegerea lor la nivel profund, de la care simți că fac parte din tine, iar asta se întâmplă doar atunci când procesul de învățare este însoțit de un proces de introspecție și conectare cu busola ta interioară. Cunoașterea vine când înveți din iubire, nu din frică.
Așa că am un îndemn pentru tine – alege să înveți pe cont propriu, măcar o scurtă perioadă, ca mai apoi să poți alege cu deplină conștiență ce cursuri ți se potrivesc. Nu spun să nu investești în cursuri. Te îndemn doar, să nu cazi în capcana manipulărilor, mai mult sau mai puțin evidente.
Nu pierzi trenul!
Nu ești în competiție cu nimeni!
Nu trebuie să simți că rămâi în urmă, dar dacă totuși simți asta, întreabă-te: cu cine concurez? Cu ceilalți, sau cu mine însumi?
Alege să te documentezi și să cauți. Sunt zeci de mii de materiale gratuite și valoroase, care te pot apropia de cunoaștere, fără să fie nevoie să-ți tai din bugetul, poate deja diminuat în această perioadă.
Iată câteva exemple:
1. Mindvalley, e o platformă dedicată creșterii personale. După părerea mea, cea mai bună din lume, deoarece materialul lor include și latura inspirațională. Da, fac și ei vânzare, și ei îți prezintă cursuri plătite, dar ce îți oferă gratuit e foarte valoros pentru a-ți schimba perspectiva și de a parcurge cu mai multă conștientizare fiecare etapă a evoluției personale.
Aici poți găsi cursurile lor gratuite: https://www.mindvalley.com/free-courses. Timp ai, așa că apucă-te de treabă. În ritmul tău, desigur. 🙂
2. Robin Sharma, defapt canalul său de YouTube, e o sursă extraordinară de creștere în această perioadă. Găsești aici videouri pentru evoluția în plan personal și profesional: https://www.youtube.com/channel/UC6oh54zIYKyW6hgBiZzLLsA. Totul e să vrei să înveți, să vrei să crești.
3. Marie Forleo are și ea nenumărate videouri din segmentul dezvoltării personale și profesionale, iar canalul ei poate fi găsit aici: https://www.youtube.com/user/marieforleo/videos
La noi în țară, poți să găsești inspirație și idei utile pe site-urile:
Aliz Kosza – https://www.alizkosza.ro/category/editoriale/
Anca Gheorghiu – https://www.markantconsult.ro/articole/
Amalia Sterescu – https://www.amaliasterescu.ro/category/blog/
Cosmin Dărăban – https://www.dcosmin.ro/podcast-gomag/
Andy Szekely – https://www.andyszekely.ro/
Iva Berghmann- https://www.iva-berghmann.com/videos
Lorand Soares Szasz – https://romaniariseup.ro/
Chiar și la mine pe site, în secțiunea de Resurse, am pus ghiduri gratuite pe diferite subiecte, dar și videouri menite să vă ofere informații valoroase.
Pe canalul meu de Youtube, de asemenea, în seria Branding for Beginners găsiți videouri utile pentru aria de branding.
Iar în Start-up Business Club, grupul de facebook pe care-l moderez și care se adresează freelancerilor și începătorilor în afaceri, postez regulat materiale gratuite și videouri cu sens.
Draga mea și dragul meu, închei acest articol cu un îndemn: înainte de a-ți direcționa o parte din venituri către cursuri, lucrează un pic cu tine, ca să poți alege exact ceea ce ai nevoie, fără a fi constrâns, în mod mai subtil sau mai evident, de toată informația din exterior.
Asigură-te că îți dorești acele cursuri, nu pentru a anula sentimentul de pierdere, ci pentru că e o decizie conștientă, că te ajută să înveți ceva util, de care realmente ai nevoie.
Ritmul alert, goana după a face și a avea, competiția acerbă dintre tine și ceilalți, sunt o etapă căreia îi poți pune punct acum și poți alege ceva ce rezonează mai mult cu cine ești tu cu adevărat.
Nu știi cine ești? Nu știi care e drumul tău? Caută la tine în suflet. Acolo e răspunsul.
Împuternicește-te prin alegerea de a învăța ghidat de intuiția ta, care nu dă greș niciodată.
Alege conștient, alege cumpătat, alege să fii ghidat de iubire, nu de frică, iar când te-ai liniștit și-ai dat jos povara fricii, atunci ia o decizie care să te reprezinte cu adevărat.