Share via:
PLAN: PERSONAL
Timp de citire: 4 minute
Burnout-ul digital, este o afecțiune destul de nouă. Este puternic corelat cu stilul de viață actual și alimentat de comportamentele noastre în raport cu ceea ce ne oferă lumea digitală.
Trăim cu creierul mereu solicitat, care se adaptează în permanență pentru a putea fi în modul multitasking pe care îl presupune utilizarea device-urlor digitale, iar acest lucru ne afectează starea de bine mai mult decât conștientizăm în momentul de față.
Citind mai departe:
- vei putea să recunoști felul în care se manifestă burnout-ul digital;
- vei înțelege implicațiile acestuia în viața ta și a celor dragi ție;
- vei putea să acționezi pentru a diminua riscul de a ajunge în burnout digital;
Ce este, de fapt, burnout-ul digital?
Este acel stadiu în care utilizarea excesivă a tehnologiei digitale începe să aibă efecte vizibile și afectează negativ sănătatea ta mintală și emoțională. Se manifestă prin diverse simptome, însă cele mai comune par a fi:
energie scăzută
apatie
somn deficitar
stres
irascibilitate
lipsa poftei de viață
lipsă de motivație
Incapacitate de a ne concentra la locul de muncă
tendință de izolare socială
în unele cazuri, chiar depresie.
Spre deosebire de burnout-ul clasic, declanșat de efort amplificat, fizic și/sau psihic, și ore de muncă peste norma zilnică, burnout-ul digital este o tulburare specifică expunerii prelungite la ecrane.
În studiul publicat în Researh Gate*, cercetătorii Erten P. & Özdemir O. aduc în prim plan dovezi care trag un semnal de alarmă. Deși burnout-ul digital este abia la începuturile manifestării sale ca fenomen, iar efectele pe termen lung încă nu se cunosc cu exactitate, efectele care se văd în prezent se reflectă, atât în plan fizic, cât și emoțional și mintal, cu intricații complexe și simptome ce pot semăna cu alte afecțiuni.
Așa cum menționa și Dion Chang, unul dintre consultanții fondatori ai Flux Trends, ”epuizarea digitală este un fenomen recent care încă nu este înțeles pe deplin”.
_______________
*Studiul menționat: https://www.researchgate.net/publication/344437913_The_Digital_Burnout_Scale_Development_Study
Care este de fapt cauza acestui tip de burnout?
Starea de hiper-activare constantă a creierului – stimularea complexă vizuală și auditivă – solicitarea de a procesa o cantitate enormă de informație care vine din activitatea de ”scrolling”.
Iată câteva date interesante publicate în studiul amintit mai sus:
Un deținător de smartphone își accesează telefonul, în medie, de 150 de ori/zi și utilizează undeva la 10 aplicații (inclusiv platforme social media);
Un dependent de smartphone își verifică telefonul de cca 900 de ori pe zi și poate folosi până la 60 de aplicații;
Multitaskingul și supraaglomerarea informațională la care ne expunem zilnic (în engleză se utilizează infoxication = intoxicare informațională) predispun către un risc crescut de depresie în cazul femeilor și boli cardiovasculare în cazul bărbaților.
Care ar fi o provocare majoră pe care o avem cu toții azi? De ce e destul de dificil să diminuăm riscul apariției acestui tip de burnout?
Pentru că NU ne putem doza într-un mod sănătos relația cu dispozitivele digitale. Suntem atât de conectați, în permanență, la telefoane, tablete și computere, încât e tot mai greu să ne deconectăm și să ne relaxăm cu adevărat, fără a le folosi pentru relaxare(!!).
Telefonul a devenit o extensie a noastră, cu care mergem peste tot (chiar și la baie);
Când luăm o pauză de la ceea ce lucrăm, intrăm pe telefon să vedem ”cine și ce a mai postat”;
Nu sesizăm cât de mult ne obosește suprastimularea vizuală și auditivă pentru că eliberarea de dopamină care are lor în corp în timp ce ”consumăm” conținut digital, alimentează tendința de a consuma și mai mult;
Creierul rămâne pe modul ”în lucru” și după ce am pus telefonul deoparte și ne punem la somn, de aceea mulți dintre cei care stau conectați pe telefon/tabletă la ore târzii, experimentează un somn neliniștit, în reprize, tocmai pentru că creierul nu e pregătit să adoarmă profund;
Oboseala mintală și apoi oboseala și epuizarea fizică nu se instalează imediat, ci în timp, când dependența de device-urile digitale deja s-a instalat.
Există vreo soluție viabilă pentru a nu cădea în digital burnout?
Nu cunosc altă soluție în afară de conștientizare și impunerea unor pauze de la utilizarea device-urilor.
Cu alte cuvinte: a ajuns informația la tine, analizezi și vezi cum stai cu tiparul ”statului cu nasul în telefon” și te apuci de dietă digitală, la fel ca în cazul oricărui regim alimentar pe termen lung.
Ca să funcționeze e necesar să transformi utilizarea cumpătată a deviceu-rilor într-un stil de viață.
Abordarea ineficientă: mulți încearcă să rezolve burnout-ul digital prin reducerea timpului petrecut online sau chiar prin renunțarea completă la tehnologie, pentru o perioadă limitată de timp, apoi se reîntorc la vechiul tipar.
Tehnologia face parte din viața noastră și este esențială pentru multe aspecte ale acesteia. Renunțarea completă la device-uri nu este o opțiune realistă și nici diminuarea utilizării lor pentru un număr de x zile, nu ajută pe termen lung.
Pentru a aborda eficient burnout-ul digital, trebuie să luăm în considerare următoarele aspecte:
Gestionarea CONȘTIENTĂ a timpului petrecut pe device-uri. În loc să renunți la tehnologie, încearcă să-ți gestionezi timpul petrecut online. Stabilește limite clare pentru utilizarea dispozitivelor și asigură-te că ai perioade regulate de pauză pentru deconectare. Pentru că sunt mai atentă la obiceiul de a sta pe telefon, conștientizez mult mai repede acest lucru și rar se întâmplă să dau scroll mai mult de 3-5 minute pe vreun canal Social Media. Prin conștientizare, am redus timpul petrecut pe rețelele de socializare de la cca 3 ore/ zi prin 2019, la maxim o oră, în prezent.
Crearea de conexiuni autentice în offline. Burnout-ul digital poate duce la izolare socială. Conectarea prelungită cu mediul online generează conflicte la nivelul familiei deoarece suntem tot mai influențați de bula pe care o întreținem, fiecare, în percepția noastră. De aceea, e important să ne petrecem timpul cu prietenii și familia în lumea reală, să vorbim, să facem lucruri împreună, să ne certăm, să ne cunoaștem, dar să avem șansa reală de a construi relații sănătoase. Amenințarea pe care device-urile o aduc la adresa familiei este tocmai această deconectare și fugă de ceilalți atunci când nu ne place ceva sau când cineva ne-a afectat bula de perfecțiune. Interacțiunea autentică este esențială pentru binele familiei, iar activitățile în care să ne putem bucura de prezența unii altora fără a fi distrași de telefoane, ar trebui să facă parte din programul nostru zilnic.
Exercițiile fizice, rugăciunea și meditația sunt foarte bune pentru deconectare. Practicarea exercițiilor fizice regulate, a rugăciunii sau meditației, poate ajuta la reducerea stresului și la menținerea unei stări de bine mintale și emoționale.
Solicitarea ajutorului din partea unui specialist e importantă, mai ales atunci când ai conștientizat problema burnout-ului. Care e primul indiciu că ai putea experimenta un episod de digital burnout? Incapacitatea de a te concentra mai mult de câteva minute pe taskurile de la muncă. Dacă simți că lucrurile te copleșesc, chiar și la cele mai comune activități, nu ezita să cauți ajutor de la un terapeut sau consilier specializat în sănătatea mintală.
Am pentru tine și 2 recomandări de carte pe această temă:
“Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World” de Cal Newport – o carte ce oferă sfaturi practice pentru a reduce dependența de tehnologie și pentru a redobândi controlul asupra timpului personal. “The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains” de Nicholas Carr – o carte ce explorează modul în care utilizarea excesivă a internetului ne afectează capacitatea de concentrare și gândire profundă. Ea oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra impactului pe care îl are tehnologia asupra minții noastre.
În concluzie, burnout-ul digital este o problemă reală, corelată cu stilul nostru de viață, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm definitiv la tehnologie.
O abordare mai echilibrată este aceea a cumpătării, a monitorizării timpului în care stăm conectați și a asumării unor schimbări de tipar.
Cu o gestionare adecvată a timpului online și concentrându-ne pe conexiuni autentice cu cei dragi, putem recâștiga controlul asupra stării noastre de bine și ne putem bucura din plin de beneficiile tehnologiei digitale fără să ne sacrificăm sănătatea mintală, fizică și emoțională.
Să fie de folos!
Adriana
P.S. Trimite acest email cuiva drag care ar avea nevoie de această informație și fă-i un bine! Mulțumesc.
___________________________________________
Dacă vrei să treci la un next level în plan personal sau profesional, te pot ajuta mai mult.
Când ești pregătit/ă, te invit să explorezi aceste 2 resurse:
Jurnalul acceptării de sine – un jurnal special creat pentru femeile care vor să să fie mai mulțumite de viața lor. Prin intermediul practicării unui proces de 30 de zile de acceptare de sine descoperi blândețea, iertarea și puterea de a te iubi mai mult.
Branding & Business Cards – carduri cu 90 de întrebări de coaching menite să îți ridice la fileu întrebări importante despre lannsarea și dezvoltarea brandului și afacerii tale.
Share via: