La final de an, se poartă retrospectivele, însă nu aleg să fac o retrospectivă doar pentru că aşa se practică, ci pentru că sunt pe deplin convinsă că atunci când stăm şi analizăm un pic anul ce a trecut, e posibil să conştientizăm câteva lecţii valoroase pe care viaţa ni le-a oferit.
1.. Prima lecţie pe care am învăţat-o anul acesta este că micile eforturi de zi cu zi, pe termen lung se concretizează în rezultate foarte frumoase.
Deseori renunţăm la ceea ce ne dorim, poate pentru că rezultatele nu se văd atât de repede pe cât ne-am dori. Fie că vorbim de tonifierea corpului, de adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, de scris o carte sau de “crescut frumos” orice pasiune pe care o am avea, nu e uşor să acceptăm că nici după câteva luni nu se văd rezultatele dorite.
Însă e foarte important să conştientizăm un lucru: a lucra pentru un obiectiv nu înseamnă a renunţa la primul hop, ci a ne cultiva răbdarea şi a accepta că unele obiective necesită o perioadă mai lungă de timp pentru a fi îndeplinite. Acordarea chiar şi a unui timp minim, de 10-15 minute pe zi, pentru concretizarea obiectivului, duce sigur către îndeplinirea acestuia. Eu am reuşit să lansez cartea Puterea simplităţii, tocmai pentru că nu m-am oprit din scris şi din a crede că sunt capabilă să îmi îndeplinesc acest obiectiv.
2.. A doua lecţie învăţată este că niciodată nu vei fi suficient de bun pentru ceilalţi, de aceea e important să muţi centrul de validare a vieţii tale, din exterior, în interior. Oricât de mult te-ai strădui, e imposibil să mulţumeşti pe toată lumea. Ani la rând am avut de suferit pentru că am încercat din răsputeri să împac pe toţi cei din jurul meu şi nu mi-a ieşit acest lucru. Totodată căutam validarea celorlalţi, nu aveam încredere în mine şi aveam impresia că dacă le voi face tuturor pe plac, voi fi fericită. Însă nu a fost aşa. În loc să fiu fericită am ajuns să fiu mai degrabă… epuizată. Nu căuta să faci lucrurile în aşa fel încât să fie mereru acceptate de ceilalţi, ci consultă-te mai mult cu inima ta.
Întreabă-te dacă ceea ce urmează să faci e pentru tine sau e pentru a fi plăcut de ceilalţi. Şi crede-mă, a începe să spui nu, a începe să asculţi mai mult de ceea ce ai tu în suflet şi nu de ceea ce e în afara ta, poate fi cel mai valoros câştig.
3.. A treia lecţie minunată pe care am învăţat-o e că viaţa e ca şi mersul pe bicicletă, cu suişuri şi coborâşuri. Însă ce fac aceste suişuri şi coborâşuri? Ne ţin într-un echilibru dinamic, datorită lor nu cădem de pe bicicletă. La fel e şi în viaţă… pentru a înainta, pentru a învăţa şi a evolua, e nevoie de bucurie şi supărare, de furie şi liniştire, de ură şi iubire, de neiertare şi de iertare, de zâmbete şi lacrimi, de căderi şi ridicări. Avem nevoie de întuneric pentru a putea aprecia lumina… doar când ne e frig, apreciem o baie caldă, etc.
Lecţia aceasta cu echilibrul dinamic al vieţii m-a ajutat să privesc viaţa cu mai multă înţelepciune şi să înţeleg câteva lucruri:
- Ce ne e bun azi, poate nu ni se mai potriveşte mâine;
- Ce ne aduce azi bucurie, mâine ne poate aduce tristeţe;
- Dorinţele evoluează o dată cu noi, iar pe măsură ce devenim mai conştienţi de prezent, vom fi mai atenţi şi la alegerile noastre;
- Nevoia de semnificaţie e cel mai puternic strigăt al sufletului nostru. Dacă ne hrănim sufletul cu acţiuni pline de sens, găsim calea spre o viaţă împlinită;
- Dacă reuşim să privim viaţa cu mai multă conştienţă, vom vedea lecţii valoroase atât în suişuri cât şi în coborâşuri.
Îţi recomand cu drag şi ţie acest exerciţiu de conştientizare. Ia-ţi măcar 10 minute şi gândeşte-te la lecţiile pe care ţi le-a adus anul 2018. Întreabă-te dacă ceea ce ai perceput tu ca fiind negativ are şi o latură pozitivă. Ce ne face pe noi minunaţi este tocmai puterea de a merge înainte şi de a primi viaţa cu braţele deschise.
Pentru anul ce urmează, deschide-te mai mult în faţa evoluţiei conştiente pentru a avea un An Nou plin de bucurie şi conştientizări valoroase!