Despre legea atracției se vorbește mai mult ca niciodată în ultima vreme. Tot ceea ce se scrie în cărți ne dă așa o doză de încredere în propriile noastre puteri, încât pentru un moment chiar credem că orice vis ni se poate îndeplini.
Teoriile despre legea atracției sunt încurajatoare pentru orice om care știe că stă destul de bine la capitolul “a visa cu ochii deschiși”, însă există câteva lucruri care nu se spun despre cum funcționează legea atracției, iar pentru a face lumină în acest sens, împărtășesc cu voi sfaturi regăsite într-un articol pe the spirit science: http://thespiritscience.net/2015/10/08/3-things-youre-not-being-told-about-the-law-of-attraction/.
Alan Watts, filozof și scriitor american, spune că există doar două categorii de oameni: aceia care cred că sunt victime ale lumii și aceia care înțeleg că ei sunt lumea.
Într-o anumită măsură, așa este. Cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de puterea pe care o au când vine vorba de a-și crea propriul destin. Nu au nici o idee de unde trebuie să pornească și ce pași să urmeze pentru a avea viața pe care și-o doresc, pentru că, prea des, rămân blocați din cauza tiparelor mentale moștenite din copilărie.
Unul dintre tiparele “nepotrivite” perpetuate în societatea noastră este acela care ne spune că nu prea putem influența ce ni se întâmplă și că viața noastră e la voia întâmplării, deci ne vine destul de greu să credem că viața stă defapt în mâinile noastre.
Să luăm exemplul miracolelor. Ne este mai ușor să credem că ceva inexplicabil s-a întâmplat, că e pur și simplu o întâmplare fericită, decât să credem că noi chiar am influențat în mare parte acel miracol. Spunea Albert Einstein că toate coincidențele sunt felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim, iar eu sunt pe deplin de acord cu această afirmaţie. Prin ceea ce a spus, Albert Einstein nu a exclus niciodată că omul nu ar fi atras el singur acele coincidențe sau miracole, iar dacă ar fi să aruncăm o privire asupra învățăturii lui Hristos, știm că ne-a spus atât de frumos cere și ți se va da.
Așadar, coincidențele plăcute sau miracolele din viața noastră, le-am cerut noi, de cele mai multe ori, fără a fi pe deplin conștienți de acest lucru. La fel atragem și lucrurile negative. Nu realizăm că prin ceea ce gândim, spunem sau facem, atragem ceva aflat pe același nivel vibrațional cu ceea ce credem.
Construindu-ne modelul de viață conform principiului că noi nu putem influența viitorul nostru, ci doar putem reacționa la ceea ce ne este predestinat, excludem posibilitatea de încerca să luăm responsabilitatea destinului nostru în propriile mâini.
Într-un studiu realizat de neurologul Richard Davidson, dovezile științifice ne arată că gândurile au un impact major în viața noastră și că ajungem să materializăm acele idei și gânduri pe care le avem cel mai des în minte. Studiul său a confirmat anumite teorii spirituale care ne prezintă drept co-creatori ai propriului destin. Dumnezeu ne oferă ceea ce noi cerem, în mod conștient sau nu.
Davidson a colaborat cu Dalai Lama, iar testele au fost efectuate cu ajutorul a opt călugări budiști, care excelau la capitolul meditație. Testele au presupus proceduri de înregistrare și monitorizare a undelor cerebrale prin EEG si RMN. În timpul testelor, fiecărui călugăr i s-a solicitat să se concentreze asupra unor emoții ca bucurie, compasiune, etc.
Rezultatele au fost peste măsura așteptărilor, confirmându-se faptul că atunci când ne focusăm atenția asupra unui anumit lucru sau a unei emoții, ne putem schimba existența, pentru că în acele momente influențăm direct comportamentul particulelor subatomice din creierul nostru.
Testele EEG au înregistrat fluxuri puternice de unde gama în lobul frontal, lucru ce poate influența direct și aproape insantaneu propria realitate trăită. Ce este important să știm?… călugării respectivi aveau la activ 40.000 ore de meditație…cam 40 de ani de meditație consolidată zilnic. 🙂
Pentru noi, este aproape imposibil să ajungem la performanța unui călugăr, însă e important să știm că lucrând la partea de concentrare a atenției asupra unui sentiment pe care îl dorim, vom reuși să transpunem în planul fizic dorințele noastre, nu din prima încercare ce-i drept.
Iată care sunt recomandările dr. Davidson cu privire la felul în care putem face funcțională legea atracției:
Începeți să creați noi conexiuni
În creierul nostru se realizează noi conexiuni atunci când acumulăm informații prin intermediul cititului, activităților creative, făcând sport sau punându-ne întrebări și căutând răspunsuri. De fiecare dată când ne apucăm de învățat ceva nou, creăm noi conexiuni neurologice. Memoria susține conexiunea, iar prin repetiție, neuronii păstrează legătura creată.
La fel funcționează și legea atracției. Dacă în fiecare zi, timp de două săptămâni, petrecem două ore pe zi meditând sau focusându-ne asupra unui singur gând, ca de exemplu vizualizarea unei stări în care resimțim o bucurie intensă, ne vom antrena creierul și vom realiza o legătură directă în memoria noastră. Repetând acea stare în care ne vedem bucuroși, creierul va înregistra această imagine, iar lobul frontal o va memora, reținând că această imagine trebuie s-o acceseze și în viitor.
Practic ii creăm subconștientului un tipar după care să ne ghideze alegerile pe viitor.
Resetați-vă creierul
În fiecare moment al zilei, noi transmitem informații către creier, informații captate prin intermediul celor cinci simțuri. Neuronii, prin intermediul neurotransmițătorilor declanșează emoții bazate pe informațiile primite din partea celor cinci simțuri. Este deja dovedit că atunci când gândim ceva pozitiv sau negativ, în corpul nostru au loc reacții chimice, care ne pot afecta organismul în mod pozitiv sau negativ.
Deoarece sentimentele declanșate de emoții le percepem la sfârșitul oricărei experiențe, fie ea reală sau imaginară, atâta timp cât nu intervine ceva nou (un nou gând sau o nouă experiență), continuăm să rămânem în starea respectivă, până când simțurile înregistrează ceva care ne schimbă emoția.
Cu cât susținem mental un gând, pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât cresc șansele ca dorința noastră să se materializeze în viitor, indiferent că este ceva pozitiv sau negativ.
Dacă ne acordăm timp pentru a realiza o introspecție și a analiza gândurile care ne fug prin minte cea mai parte parte a zilei, vom putea să începem schimbarea.
Vom lucra la înlocuirea gândurilor negative cu unele pozitive, schimbând implicit reacțiile chimice din organismul nostru și schimbând inclusiv comportamentul particulelor subatomice din creierul nostru.
Ieșind din tiparele cu care am fost obișnuiși până acum, chiar ne putem educa creierul să gândească într-un mod benefic pentru concretizarea dorințelor noastre.
Asigurați-vă că organismul este cel care servește creierul
Societatea în care trăim ne învață că mintea servește organismul, iar viața se trăiește după predestinarea dată de configurația genetică, fără a se putea interveni asupra acestui fapt.
Pentru a reuși să influențăm realitatea în care trăim și să îndepărtăm programele din subconștient care ne sabotează, trebuie să învățăm să gândim într-o manieră nouă.
Avem nevoie de curaj să visăm, să ne facem planuri, oricât de îndrăznețe și avem nevoie de credința în propriile noastre puteri pentru a ne influența destinul și a-l crea așa cum dorim.
Ca trupul să devină servitor minții, putem începe prin a lucra la partea de conștientizare a ceea ce gândim și simțim. Spune doctorul Joe Dispenza că „atunci când ne simțim nesiguri, începem să gândim ce simțim în legătură cu nesiguranța (este ca și cum am avea o părere despre cum ne simțim atunci). Când se întâmplă să devenim conștienți de ceea ce simțim despre anumite sentimente și care este modul nostru de interpretare a sentimentelor, vom conştientiza practic care este modul nostru de gândire. Când se întâmplă asta, mintea începe să devină una cu noi, devine starea noastră de a fi.”
Când starea noastră de a fi este una proastă, inevitabil gândim prost și luăm decizii proaste. Când lucrăm la inducerea unei stări pozitive, felul în care gândim devine unul pozitiv, iar acțiunile noastre vor fi unele pozitive.
Practic, când reușim să ieșim din matricea gândirii negative, lucrurile pozitive vor începe să-și găsească rostul în viața noastră.
Devenind conștienți de faptul că ne putem controla gândurile, vom avea puterea să credem că ne putem schimba viața într-un mod pozitiv, așa cum ne dorim.
În concluzie, este la fel cum spunea părintele Tadei de la Vitovnița: “cum ți-s gândurile, astfel îți este și viața”.