Ajungem la un moment dat în viața noastră când ne dorim o transformare profundă a planului personal sau profesional. Devenim conștienți că potențialul nostru este unul mult mai mare decât ceea ce am arătat până acum celor din jur și suntem absolut convinși că avem un drum al nostru, mai bun, mai frumos, mai plin de bucurie, pe care am dori să începem să îl parcurgem.
Însă, deși în sufletul nostru arde acea dorință de a porni pe propria noastră cale, ceva ne oprește, ceva ne ține pe loc și blochează drumul către succesul personal, indiferent de interpretarea pe care o dăm fiecare acestui succes.
Dacă ar fi să conturez concepte generale ale succesului, una dintre variante ar suna așa: succesul înseamnă să transformi pasiunea ta/darul tău într-un produs sau serviciu care poate fi de folos celorlalți și care îți poate aduce veniturile pe care ți le dorești.
Sau, o altă variantă: succesul înseamnă să ai un grad mult mai mare de independență, să faci ce îți place și să ai situația materială care să îți permită un stil de viață ce te împlinește.
Când mi-am definit ce înseamnă succesul, totul a fost mai clar. Știam ce aveam de făcut, știam ce pași ar trebui să urmez și care îmi sunt obiectivele, iar dacă exista ceva ce nu cunoșteam, eram sigură că voi găsi resursele potrivite pentru a reuși.
Cu toate acestea, progresam foarte puțin. Deși urmam reguli ”testate” de îndeplinire a obiectivelor, ceva mă ținea pe loc, iar această situație a început să genereze frustrări. Așa că mi-am luat timp să analizez cu atenție de unde veneau blocajele și de ce nu avansez în calea mea către succes.
Așa am descoperit că sursa blocajelor sunt defapt 3 obiceiuri pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului și cărora nu le-am chestionat efectele.
Iată despre ce obiceiuri vorbesc:
1. Amânarea constantă
Deși aveam o planificare a obiectivelor, mi-am dat seama că obiectivele care mi se păreau prea mari sau prea grele, erau amânate pe altă zi. Și acest lucru se întâmpla frecvent. Ajunsesem să fac lucrurile pe grabă, pe ultima sută de metri, iar apoi eram nemulțumită de rezultate.
Ce am îmbunătățit?
Am învățat să îmi împart obiectivele mari în pași atât de mici, încât să dispară senzația de dificultate. Am început să folosesc și un program de planificare și monitorizare a obiectivelor, iar rezultatele au început să fie vizibile după prima săptămână.
Îți recomand și ție www.trello.com. Există varianta free și îți permite să ai o vedere de ansamblu asupra obiectivelor tale.
2. Atenția orientată greșit, către lucrurile neesențiale
Până să îmi analizez obiceiurile nu mă gândeam că mare parte din zi este ”dedicată” lucrurilor fără nici o relevanță pentru atingerea succesului dorit.
Nu eram conștientă de cât balast de activități acceptam în rutina mea zilnică și cât de nefolositor era acest lucru pentru evoluția mea.
Ce am schimbat?
Am învățat să spun NU lucrurilor care interveneau fără planificarea mea prealabilă. Exceptând urgențele sau alte lucruri importante, am învățat că necesar să planific cu atenție întâlnirile, discuțiile telefonice, sau alte sarcini care îmi ocupau din timpul aferent realizării unui obiectiv anume. Aici am folosit Google Calendar și am căutat să diminuez neprevăzutul cât se poate de mult. Partea cea mai dificilă a fost să spun nu atunci când apăreau chestiuni neplanificate, însă după câteva săptămâni de exercițiu, am învățat să mă țin de ceea ce planific observând cum apar progrese în realizarea obiectivelor setate.
3. Dialogul interior descurajant
Una dintre cele mai dificile schimbări din viața mea a fost cea a renunțării la dialogul interior descurajant, care mă însoțea la fiecare pas. Din copilărie am dezvoltat acest obicei de a mă auto-critica, de a derula pe termen lung eșecurile sau greșelile făcute și de a scoate în evidență doar aspectele negative.
La vârsta adultă, acest obicei a fost atât de adânc înrădăcinat în identitatea mea, încât nici măcar nu mi-am dat seama că e ceva negativ, că îmi limitează potențialul și curajul de a acționa în direcția succesului. Când ceva nu ieșea conform planificării mele, mă orientam atât de mult înspre ce a ieși prost, încât energia mea și motivația pentru îndeplinirea unui alt obiectiv aveau de suferit.
Ce m-a ajutat să limitez acest obicei?
Orientarea către evoluția conștientă și înțelegerea faptului că orice așa zis eșec, vine cu lecția lui și cu beneficii mult mai subtile, vizibile doar după o analiză mai profundă a situației.
Am învățat să fiu mai îngăduitoare cu mine și să înțeleg că fiecare om e preocupat cu viața lui, iar dacă ceilalți sunt critici la adresa mea, cu siguranță auto-critica mea nemiloasă nu mă va ajuta să evoluez sau să îmi ating obiectivele.
Care sunt obiceiurile care îți blochează ție calea către succes? Ai conștientizat care sunt acestea?
Dacă știi care sunt ele, dar nu știi exact cum ai putea să le limitezi efectele nedorite, scrie-mi! Mi-ar plăcea să te ajut.
Cred cu adevărat că evoluția devine un proces mult mai frumos și asumat atunci când descoperim ce stă în calea succesului nostru și facem pașii potriviți pentru a trăi o viață împlinită.