Fiecare dintre noi își dorește sau și-a dorit la un moment dat, să își îndeplinească anumite obiective. Că avem o fire mai pesimistă sau mai optimistă, fiecare dintre noi am visat frumos măcar o data în viață şi ne-am făcut planuri, mai mici sau mai mari.
Unii dintre noi suntem mai perseverenți, reușind să păstrăm viu visul nostru și chiar să ni-l atingem, câțiva reușim să ne construim o afacere din asta, în timp ce o altă parte dintre noi, ne descurajăm și renunțăm ușor după primele piedici apărute.
A ține cu dinții de visul tău este o chestiune de hotărâre, de determinare și de un entuziasm debordant, mai ales la început. A fi entuziasmat de îndeplinirea unui anumit vis/obiectiv poate arăta faptul că acesta vine din interior și de cele mai multe ori vibrează cu una sau mai multe valori pe care le ai ca și om.
Însă, nu toți ne transformăm visele în afaceri și nu toţi ne concepem afacerile raportându-ne la sistemul nostru de valori. De cele mai multe ori, dorința de a obţine o anumită stabilitate financiară, de a simți bunăstarea, ne duc la conceperea unor business-uri care țintesc strict partea materială, fără a integra mai deloc ceea ce își dorește emoționalul și spiritualul nostru.
Din perspectivă holistică, un business de succes este acea afacere care integrează în mod echilibrat partea materială, emoțională și spirituală.
Marii oameni de afaceri confirmă faptul că pe lângă satisfacțiile financiare pe care le oferă afacerile lor, nu s-ar simți cu adevărat împliniți dacă nu ar avea satisfacții ce țin de domeniul emoțional și spiritual. E adevărat ca ariile ”emoțional și spiritual”, nu sunt dezbătute în mod deschis, decât de acei antreprenori care au depăşit cu mult prejudecățile breslei și au ajuns suficient de maturi emoțional și spiritual ca să facă acest lucru.
Poți să ai o afacere de succes și fără să iei în calcul aceste două aspecte și chiar să nu te intereseze nimic altceva decât prosperitatea afacerii tale. Nu este un lucru care să fie catalogat drept bun sau rău. Poți să trăiești foarte bine, toată viața, în stilul acesta, fără să ai nevoie de alte împliniri care țin de afectiv sau spiritual. Sunt oameni care trăiesc mai toată viața în acest fel, iar pentru ei satisfacțiile materiale sunt suficiente ca să se simtă oameni de succes. Nu este neapărat greșit și nu am dreptul să judec modul în care un om se raportează la succesul personal, însă pot spune cu certitudine că atunci când vor dori să depășească nivelul strict material – financiar al unui business, vor căuta să se împlinească pe celelalte două planuri.
Când începi să vezi propria ta afacere ca fiind mai mult decât vânzare și profit, însemnă că deja ai făcut primul pas spre următoarea etapă, cea de ființă spirituală, care are nevoie să câștige, dar în același timp să dăruiască, să construiască relații frumoase și să sa contribuie la schimbarea în bine a societății în care trăiește. Contribuția este una dintre valorile care se regăsește în ierarhia de valori a multor oameni de afaceri care au descoperit rețeta succesului. E natural să se întâmple așa, pentru că atunci când ai tot ce îți doreşti în plan material, “lucrurile lumești” ajung să nu te mai împlinească, iar tendința este aceea de hrăni planurile emoțional și spiritual, făcând mai multe lucruri pentru ceilalţi.
Oamenii de afaceri care încep să pună preț pe dezvoltarea personală ajung la un moment dat să își schimbe total percepția asupra afacerii lor. Ajung să privească cu atenție atât relațiile interumane cât și cele intraumane (care se raportează la relația unui angajat cu el însuși).
De cele mai multe ori, beneficiile aduse afacerii sunt incomparabil mai mari în momentul în care se investeşte în dezvoltarea personală a fiecărui angajat. Atunci când omul din firma ta pornește pe calea dezvoltării personale este un început pentru instaurarea echilibrului în viața lui şi în relația lui cu ceilalți. Aici mă refer la faptul că prin intermediul anumitor cursuri și având trainerul potrivit, omul respectiv poate dobândi o altă perspectivă asupra vieții. Își poate conștientiza anumite convingeri care l-au sabotat până atunci, poate identifica dezechilibrele emoționale și/sau spirituale, poate găsi soluţii pentru eliminarea acestor dezechilibre, transformându-se într-un alt om: un om cu o stimă de sine crescută, conștient de valorile lui, un om echilibrat și mereu atent la comportamentul și atitudinea lui, atât în relația eu-sine cât și în relațiile cu ceilalți. Un om “bine școlit” poate deveni un om cu o verticalitate deosebită, care va avea grijă ca toate interacțiunile lui cu ceilalți, să fie unele “ecologice”, dacă pot să spun așa. Cu alte cuvinte, înainte de a lua o decizie, va avea în vedere respectarea valorilor lui (cele care sunt în topul ierarhiei sale) și efectul pe care îl poate avea decizia lui asupra celor din jur.
Precum am mai spus, pentru un om de afaceri care și-a trecut business-ul la un alt nivel și care are una dintre valori contribuția, investiția în oamenii lui va fi una dintre cele mai bune alegeri. Acest lucru se întâmplă pentru că acel antreprenor/om de afaceri va conștientiza beneficiile aduse afacerii sale și implicit, societății, prin dezvoltarea în plan personal a oamenilor săi. Oamenii dezvoltați pe plan personal construiesc relații solide și frumoase, iar beneficiile nu se răsfrâng doar asupra companiei, ci asemeni unei pietre care odată aruncată în apă, va face valuri succesive, vizibile pe întreaga suprafață a apei, așa și impactul lor în firmă și societate va fi la fel de vizibil.
În articolul următor am să îți prezint o tehnică simplă prin care poți afla singur dacă ești deja pe drumul antreprenoriatului cu suflet, iar dacă ți-au fost utile informațiile prezentate mai sus, te rog să le împărtășești și prietenilor tăi.