2.4 milioane vizitatori unici pe site
3.8 milioane vizite
84.000 followers pe @Facebook
7700 follers @Instagram
Cam așa arată cifrele ce redau o mică parte din fenomenul ”călători în bascheți”, și spun o mică parte, fiindcă impactul cu adevărat uriaș este cel dincolo de cifre, este cel care a ajuns în inimile noastre și a trezit în noi bucuria de a descoperi o Românie ce parcă ne-a scăpat privirii – o Românie uimitoare, cu peisaje superbe și oameni care au ”sfințit” locurile în care s-au stabilit.
Mi-e greu să pun în cuvinte ceea ce au creat acești doi oameni, Laura Vereha și Sebastian Secan. Știu doar că au reușit să ne facă să ne admirăm țara, să vrem să o descoperim și mai mult, să o iubim cu toată inima.
Sunt onorată că am reușit să prind un pic din timpul lor liber și să le adresez aceste întrebări pentru că din răspunsurile lor ne dăm seama cam ce poate face pasiunea în viața unor oameni. Când iubești ceea ce faci, creezi minuni în jurul tău, la fel ca acești doi oameni minunați. 😀
1. Sebastian și Laura, de la ce a pornit “călătoria voastră în bascheți”?
Putem spune că debutul călătorinbascheti.ro a avut loc, acum mai mult timp, pe paginile noastre personale de Facebook. Ne întoarceam din călătoriile prin România sau străinătate, iar colegii de la job ne întrebau, după ce vedeau ce postăm online: ”cum găsiți locurile acelea de poveste”?. Atunci ne-am dat seama că know how-ul nostru în materie de travel poate fi valoros și că merită să ”împărțim” și cu ceilalți colțurile de rai în care am ajuns noi, în 15 ani de călătorii. Nu am vrut să fim încă un blog de travel, pentru că oricum piața era supra saturată la momentul lansării, acum fix un an. Ne-am dorit să fim altfel, să scriem despre destinații neașteptate, mai puțin știute, dar care să îți facă dor de ducă. Succesul a apărut, însă, la fel de neașteptat cu primul articol și primul viral: ”Top 10 pensiuni de care n-ai auzit, dar în care te vei simți ca în rai”, cu 26.000 de distribuiri și likeuri pe Facebook și peste 100.000 de vizualizări.
Aici găsiți linkul unui dintre cele mai de succes articole ale călătorului în bascheți: https://calatorinbascheti.ro/top-10-pensiuni-din-romania-de-care-nu-ai-auzit-dar-in-care-te-vei-simti-ca-in-rai/
2. Care a fost prima locație care v-a inspirat?
Cred că eram la Cerdacul cu Lavandă, în Provence-ul de România, cum ne place nouă să spunem când ne-am gândit să ne punem pe treabă. Planuri făcute la o bere după muncă au tot fost, dar, parcă, ceva ne reținea și au rămas multă vreme la stadiul de teorie. Și asta doar dintr-un soi de perfecționism exagerat. Suntem jurnaliști cu experiență amândoi, iar standardele erau destul de high. Dar în paradisul de la Cerdac s-a întâmplat declik-ul. Ne aflam într-un colț de rai, despre care puțini știau, un loc despre care n-ai fi crezut că e în România și atunci ne-am zis că, dacă pe noi ne impresionează locurile acestea neștiute, pe cei din jur de ce nu i-ar interesa?!
3. Care a fost primul pas pe care l-ați facut în acest demers al vostru?
Trebuie să îți spunem că proiectul Călător în bascheți a existat încă de acum 6 ani, sub o altă formă, însă. Era blogul personal al Laurei și se axa mai mult pe destinațiile din Asia. Apoi a apărut ideea unui rebranding și de a-l duce la un alt nivel. Ne-am gândit la o identitate vizuală, la ce mesaj vrem să transmitem, cu ce venim nou pe piață. Cu alte cuvinte, să facem lucrurile profi, dar fără să umbrim în vreun fel plăcerea de a scrie.
4. Ce resurse ați folosit și în ce a trebuit să investiți prima dată?
Am investit prima oară într-un web developer foarte bun. Așa l-am găsit pe Marian Paraleu, de la CONVERTIMO, fără de care proiectul călătorinbascheți.ro nu ar fi arătat așa. Apoi au venit toate pe rând și în mod firesc: sigla, identitatea vizuală. Resurse? Așteptam salariul, lună de lună, și mai plăteam câte ceva din acel must do list, dar multe taskuri au fost rezolvate și ”pe prietenii”. J Deși pare de necrezut, nu am investit niciun leu în publicitate. Ne-a surprins până și pe noi că am putut crește un proiect organic și cu un conținut de calitate.
5. Ce recomandari ați avea pentru cei care vor sa înceapă un business din pasiunea lor?
Să înceapă! Nu ai nevoie de direcții, planuri și strategii sofisticate ca să începi, chiar dacă ele ajută. Oricum, multe dintre ideile pe care le ai în luna octombrie, nu mai sunt valabile în noiembrie și tot așa. Și noi ne-am adaptat foarte mult și am corectat greșeli din mers. Și să aibă răbdare, să se aștepte că, la început, pot scrie doar pentru prieteni. Și să nu renunțe, să scrie, orice, oricum. Și mai e ceva: niciodată nu e prea târziu să visezi la succes.
Da, mă bucur că și voi ați rămas fideli acestui proiect al vostru. Pe mine m-ați cucerit definitiv cu articolul despre superbele pensiuni cu piscină. Am avut prieteni care și-au replanificat vacanța după ce am share-uit articolul vostru, sau prieteni care și-au mai programat o mică vacanță cînd au văzut articolul cu hamacul deasupra norilor. Sunteți un fenomen, vă zic eu. 😀
6. Ce provocări ați avut si cum le-ați rezolvat?
Cele mai mari provocări au fost cele de ordin tehnic. Visezi să ai succes, să te citească lumea, să călătorească împreună cu tine, dar ce te faci când te trezești peste noapte cu un viral, cu 1500 de cititori real time și îți pică site-ul, iar tu ești un perfecționist? Noroc că îl avem pe Marian care ne-a rezolvat, în scurt timp, orice problemă de genul acesta.
7. Ce planuri de viitor are ”călatorul în bascheți”?
Pe viitor? Vrem să inspirăm în continuare. Să facem lucrurile așa cum le-am făcut și până acum: cu drag de scris, de călătorit ”altfel”, în locuri mai puțin știute. În plus, mai avem în lucru un proiect special pe care îl vom lansa în luna noiembrie, despre care vă promitem că veți afla primii.
Da, da, abia așteptăm să aflăm ce surprize ne pregătiți. Eu una promit să vă urmăresc cu mare drag, ca și până acum, și să dau mai departe tot ce alegeți să ne împărtășiți.
Vă invit, dragi cititori, să intrați pe site-ul călători în bascheți și să descoperiți informații valoroase pentru următoarele voastre călătorii.
Știu că acum au un concurs fain și puteți câștiga un weekend de poveste într-ul loc superb.
Detalii concurs: https://calatorinbascheti.ro/castiga-un-weekend-boieresc-pentru-doua-persoane-intr-un-conac-de-poveste/
Totodată, vă invit să recitiți aceste răspunsuri și să vă luați ce aveți nevoie din experiența Laurei și a lui Sebastian.
Și-au ascultat inima și astfel au influențat pozitiv viețile a zeci de mii de români, care au ales să se reîndrăgostească de țara asta minunată.
Dacă vreți ca următorul Interviu Empower să abordeze un subiect care vă interesează în mod special, vă invit să-mi scrieți.
Aștept cu drag propunerile voastre.
Elevate yourself. Empower others.
Dumitrescu Maruca says
Calator in bascheti?
Magie, culoare, natura, bucurie, miscare, comunicare, locuri mirifice, normalitate, bun simt, respect, FERICIRE!