Emoțiile sunt cele care, fie ne ajută, fie ne pun piedici în drumul succesului personal. Ele pot fi asemeni vântului care ne împinge în afara drumului, sau ne împinge înainte, dacă știm cum să întoarcem situația în favoarea noastră. Dintre toate abilitățile umane, inteligența emoțională este la fel de importantă ca și IQ-ul și uneori chiar mai mult.
Când spun acest lucru, mă refer la situațiile în care inteligența emoțională face departajarea clară în competițiile pentru pozițiile de top management, unde candidații pot avea același IQ, dar testele de inteligență emoțională sunt cele care dictează cine este cel mai potrivit candidat.
Inteligența emoțională este un tărâm ce a început să fie explorat pe scară largă în ultimii 20 de ani, însă teste precise, care să determine cu exactitate coeficientul de inteligență al unei persoane, încă nu există, existând teste care doar aproximează acest coeficient.
Emoțiile pot fi cel mai puternic aliat al nostru dacă știm cum să le ținem sub control, astfel încât să nu fie ele cele care ne controlează. Emoțiile trebuiesc privite ca niște instrumente de lucru, nu ca niște obstacole în calea dezvoltării noastre.
Iată care sunt cele 8 reguli ale oamenilor inteligenți emoționali, sau mai exact, iată care sunt lucrurile pe care aceștia nu le fac:
Nu confundă centrul emoțiilor aflat în interior, cu ceea ce este în exterior
Oamenii inteligenți emoțional vor ști întotdeauna că emoțiile și implicit sentimentele resimțite sunt declanșate din interior și nu e vina celorlalți dacă noi permitem să fim triști sau să ne aflăm într-o stare negativă. De cele mai multe ori, intenția celorlalți nu este de a ne răni. Marea majoritate a situațiilor conflictuale au la bază o neînțelegere a hărții mentale a celuilalt, așadar, un om cu o inteligență emoțională ridicată va ști să nu asocieze comportamentul cu persoana în sine și va înțelege că de multe ori, în spatele unei reacții nepotrivite se afla defapt o intenție pozitivă.
Nu au așteptări ca fericirea să depindă de ceva sau de cineva
Fericirea este un termen relativ, ea putând avea semnificații diferite pentru fiecare om în parte. De cele mai multe ori tindem să legăm fericirea de evenimente trecute sau de momente cu adevărat unice, care ne-au făcut să ne simțim extraordinar, însă oamenii inteligenți emoțional știu că fericirea nu se regăsește doar în amintiri frumoase, ci și în experiențele noi din care avem ceva de învățat. Fericirea nu ar trebui să depindă de alte persoane sau de trăirea constantă a unor evenimente extraordinare. Fericirea este în fiecare dintre noi. Persoanele cu un plan emoțional maturizat, înțeleg că fericirea este o stare care poate fi declanșată și de cele mai simple lucruri, nu neapărat de ceva extraordinar.
Nu neagă frica, ci o înțeleg
Frica este unul dintre sentimentele cele mai pregnante în viața noastră și în același timp cel mai mare inamic al acțiunii. De cele mai multe ori, de frica necunoscutului, stăm în zona noastră de confort fără a avea curajul de a încerca lucruri noi. Cei cu o inteligență emoțională dezvoltată știu că frica de schimbare este ceva comun, aceasta fiind modalitatea prin care instinctul de supravieţuire funcționează. Depăşind frica, putem acționa cu mai mult curaj şi motivaţie.
Nu confundă reacțiile emoționale cu realitatea în sine
Conștientizarea faptului că felul în care ne simțim într-o anumită situație, nu poate fi confundat cu situația în sine, este unul dintre cele mai importante aspecte ale inteligenței emoționale. Într-o anumită situație noi ajungem să trăim o stare specifică, după ce situația respectivă a fost trecută prin filtrul nostru interpretativ. Filtrul interpretativ însă, e supus limitărilor, deci implicit poate da erori. Filtrul subiectivității noastre nu poate să interpreteze lucrurile la rece,iar de cele mai multe ori situaţiile sunt luate mult prea personal. Înțelegând că emoțiile sunt întotdeauna personale și că tiparul mental este diferit pentru fiecare om în parte, ne poate ajuta să înțelegem anumite reacții ale celorlalți în diferite împrejurări și mai mult decât atât ne poate ajuta pe noi să avem o perspectivă mult mai cuprinzătoare a situației respective.
Nu fac generalizări de genul – o stare negativă înseamnă o viață nefericită
Un indicator important al inteligenței emoționale este conștientizarea faptului că putem fi bucuroși și ne putem simți împliniți chiar dacă avem provocări zilnice. Doar pentru că avem stări negative și zile mai proaste, asta nu înseamnă că toată viața se traduce prin nefericire. Bucuria și fericirea însăși sunt opționale. Depinde de noi dacă alegem să fim atrași într-un cerc vicios al stărilor negative, sau ne concentrăm atenția pe alte lucruri care ne aduc bucurie.
Nu își fac prieteni foarte ușor
Unul dintre aspectele importante din viața noastră vizează mediul în care trăim și oamenii de care suntem înconjurați. A fi conștienți de alegerile pe care le facem și în ceea ce privește sfera relațiilor de prietenie, înseamnă a ne dori în preajma noastră oameni care rezonează cu noi. A fi inteligent emoțional înseamnă să fii sociabil, prietenos, un bun comunicator și empat, însă totodată înseamnă să fii conștient de oamenii pe care ți-i alegi ca și prieteni.
Nu confundă calmul cu inteligența emoțională
A fi calm nu înseamnă neapărat a fi inteligent emoțional. O persoană inteligentă emoțional nu înseamnă că nu are niciodată scăpări, mici conflicte sau chiar certuri. Să fii inteligent emoțional nu înseamnă să te comporţi precum un robot, fără a avea sau exprima emoții. Atunci când ne dezvoltăm planul emoțional defapt devenim mereu conștienți de ceea ce simţim, înțelegem de ce simţim acea emoție și acționăm în maniera cea mai potrivită. Repet, a fi calm nu înseamnă că și înteligența emoțională este una dezvoltată. Unii oameni foarte calmi, fie se dovedesc a fi alexitimici (alexitimia = incapacitatea de a recunoaște propriile emoții), fie și-au creat din calm un sistem defensiv, care îi ferește de a intra în anumite situații conflictuale.
Nu se lasă controlați de gânduri, ci își “educă” felul de a gândi
Persoanele inteligente emoţional pun accent pe analizarea şi gestionarea gândurilor, ei înţelegând felul în care îi influențează gândurile și emoțiile proprii, dar mai ales ale celorlalți. Ei îşi analizează tiparul de gândire şi lucrează destul de mult la vizualizarea scenariilor pozitive pe care şi le doresc în viaţa lor.
Dacă e să privim cele 8 lucruri pe care cei cu o inteligență emoțională ridicată nu le fac, vom constata că avem unele schimbări de făcut în ceea ce privește modul în care ne raportăm la propria noastră inteligență emoțională.
Mai exact, vom începe să privim emoțiile ca pe un viitor aliat și nicidecum o piedică în dezvoltarea noastră. Educarea emoțiilor se poate reliza în timp, iar rezultatele pozitive vor începe să apară, influenţându-ne viața într-un mod pozitiv și direcționându-ne pașii spre succesul personal.