Golul din interior este sentimentul de neîmplinire pe care îl conștientizăm de fiecare dată când ”dăm ochii” cu noi înșine.
Când stăm să reflectăm asupra stării noastre emoționale, cumva, avem senzația constantă că ne lipsește ceva. Sau, așteptăm să se întâmple ceva, deși nu suntem siguri ce anume am dori să se întâmple.
Golul acesta din interior apare, de obicei, în momente de criză ale identității noastre, în perioadele de depresie și în acele etape ale vieții când ne lipsește o viziune clară a viitorului.
Ce au în comun criza de identitate, depresia și lipsa unei viziuni despre viitor?
Pe lângă sentimentul predominant de neîmplinire de care am amintit, cele 3 momente sau etape din viața noastră mai au în comun și câteva trăsături specifice:
-
- Suntem confuzi în privința misiunii personale, nu știm ce ne-ar plăcea să facem și cum am putea să impactăm pozitiv viața celor din jur;
-
- Nu știm exact cum ne-ar plăcea să arate viitorul, e dificil să creăm scenarii clare ale viitorului, care să ne ofere bucurie și împlinire; persistă confuzia;
-
- Persistă senzația că nu ne găsim locul în propria noastră viață;
- Apare sentimentul de plafonare, care generează un soi de nemulțumire și neliniște interioară, constante.
Acest gol resimțit în fiecare zi, își pune amprenta pe tot ceea ce facem: acțiuni, decizii, ce gândim și ce spunem – și duce la o scădere semnificativă a sentimentului de viață împlinită.
Nu e de mirare că pare că suntem în imposibilitatea de a ne controla conștient destinul.
Mai mult decât atât, acest gol ne împiedică să ne manifestăm la adevăratul potențial în fiecare rol social pe care îl avem: soț/soție, părinte, fiu/fiică, prieten/prietenă, anagajat sau angajator.
Golul din interior este un blocaj emoțional până la urmă, este un blocaj între noi și resursele pe care le avem la îndemână, fie ele resurse interne (emoții pozitive, abilități, motivație, speranță, puterea de a vizualiza un viitor clar și frumos, puterea de a ne crea experiențe de viață plăcute) sau externe (mentori, modele care ne inspiră, oportunități de creștere personală sau profesională).
Ce putem face pentru a depăși acest blocaj?
-
- Putem apela la un specialist (psihoterapeut, duhovnic, lifecoah, etc) care să ne ghideze către claritate și găsirea răspunsurilor pe care le căutăm.
-
- Ne putem folosi de puterea introspecției. Stând de vorbă cu noi înșine, punându-ne întrebări despre ce anume întreține acest sentiment de gol interior, vom putea afla încotro se află ”vindecarea”. E adevărat că procesul de introspecție presupune efort și energie, însă dacă vrem să trecem la nivelul următor, acest pas este unul important.
-
- Putem căuta articole sau video-uri ale celor care au trecut prin aceeași provocare și au reușit să își găsească resursele de care au avut nevoie pentru a depăși starea de gol interior.
- Cărțile sunt și ele un ajutor extraordinar. Chiar și câteva pagini citite pe zi, ne pot ghida către conștientizări, deblocare emoțională și găsirea puterii interioare. Recomand cu drag următoarele cărți: Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine – Lise Bourbeau, Călătoria – Brandon Bays,Vindecarea spontană a credinţei – Gregg Braden, Poţi să-ţi vindeci viaţa – Louise L. Hay, Efectul umbrei – Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson sau de ce nu, cartea mea, Puterea simplității, carte în care vei descoperi călătoria mea către vindecare, către depășirea depresiei și a stării de gol interior.
Cu cât depășim mai repede starea aceasta care ne consumă din energie, cu atât putem să ne focusăm mai mult pe evoluție – personală sau profesională.
În esență, cu toții ne dorim să trăim din plin viața, să ne bucurăm de experiențe frumoase, însă cum acționăm pentru a ne crea o viață minunată depinde doar de noi.
Golul din interior poate fi depășit și putem face alegeri mai bune pentru prezentul sau viitorul nostru. Merităm cu toții o viață frumoasă!
”Sunt două feluri de a-ți trăi viața… Unul – de a crede că nu există miracole. Altul – de a crede că totul este un miracol.” – Albert Einstein