Share via:
Studiul rolurilor și a interacțiunilor dintre ele au fost în detaliu analizate de către Stephen Karpman. Karpman era ”elevul” lui Eric Berne, părintele Analizei tranzacționale și a fost primul care a structurat schematic raportul dintre cele 3 roluri în ”jocurile psihologice” din relațiile interumane.
Analiza tranzacțională definește ca ”joc” un comportament social repetitiv, care are ca scop evitarea unei relații autentice/mature/asumate și generează un sentiment neplăcut la finalul acestui ”joc”.
De ce e bine să cunoaștem câteva detalii despre aceste roluri? Pentru că viața noastră se poate schimba în bine în momentul în care conștientizăm ce se află în spatele anumitor acțiuni ale noastre.
Nu v-ați întrebat niciodată, după o situație conflictuală/tensionată – oare de ce am reacționat așa? sau De ce am stat cu capul plecat și n-am zis nimic? sau De ce nu m-am controlat și am spus vrute și nevrute, jignind omul din fața mea? sau De ce am sărit să îi iau apărarea dacă situația nu mă privea în mod personal?
Ei bine, înțelegând tipologia fiecărui rol putem avea o imagine de ansamblu cu privire la relațiile dintre noi și ceilalți, la rolurile pe care le îmbrățișează fiecare, la un moment dat.
Așadar, care sunt cele 3 roluri care pot alimenta jocurile psihologice?
Conform triunghiului dramatic definit de Stephen Karpman, cele 3 roluri sunt: Persecutorul, Salvatorul și Victima.
S. Karpman susține că fiecare dintre noi avem roluri preferate și că în funcție de context, putem trece dintr-un rol în altul, fără să fim conștienți de tiparul pe care-l urmăm.
1. Persecutorul: ”Este vina ta. Nu ești ok, dar eu sunt ok, așa că fă ce îți spun!”
Trăsături ale Persecutorului:
– Critică mult;
– Îi discreditează pe ceilalți;
– Este condus de mânie și resentimente;
– Este autoritar și dominant.
Are tendința de a-i pune pe ceilalți la pământ, de a-i minimiza, punându-se pe sine pe un piedestal de pe care îi ”judecă” pe cei din jur.
2. Salvatorul: ”Tu nu ești ok, dar eu sunt drăguț și te ajut”.
Trăsături ale Salvatorului:
– Oferă ajutor chiar și când nu ar vrea;
– Se simte vinovat și anxios dacă nu ”salvează”.
– Își alimentează sentimentul că este ”capabil” oferind suport celorlalți în mod constant.
La fel ca și Persecutorul, Salvatorul consideră că ceilalți ”nu sunt ok”, dar spre deosebire de Persecutor, Salvatorul este focusat pe a oferi sprijinul, nu pe a discredita persoanele. Când îi ajută pe ceilalți se autovalidează pe sine și își crește încrederea, de aceea se simte dator să ajute, chiar și când nu ar vrea să facă asta.
3. Victima: ”Bietul de mine. Mai bine renunț” . Toată lumea e ok, numai eu nu sunt ok.”
Trăsături ale Victimei:
– Se simte oprimat, rușinat, fără putere interioară, cu stimă de sine scăzută, incapabil de a face ceva măreț pentru viața sa;
– Dezvoltă dependențe față de Salvatori, dar atrage și situații conflictuale cu Persecutorii;
– Refuză să ia decizii asumate, să-și rezolve provocările, să se schimbe, adoptând poziția ”bietul de mine”.
Jocurile acestea psihologice sunt destul de subtile și doar analizând conștient fiecare situație ”problematică” ne vom putea da seama în ce rol ne-am aflat. De obicei este mai ușor să ne dăm seama în ce poziție de rol se află ceilalți, decât să ne dăm seama în ce rol ne aflăm noi.
Cu certitudine putem spune că în anumite situații de viață putem fi pe un rol, iar în alte contexte putem adopta un alt rol. Fiecare dintre noi am fost cel puțin o dată în rol de Persecutor, Salvator sau Victimă.
Cum putem fi mai atenți la rolul pe care îl avem într-o anumită situție?
- analizând cu detașare situația;
- identificând poziționarea noastră în raport cu ceilalți (eu sunt ok, ei nu – Persecutor; eu sunt ok, ei nu, dar ii ajut – Salvator; eu nu sunt ok, dar toată lumea e ok – Victima);
- învățând să nu mai reacționăm după impulsul de moment, ci după un scurt moment în care respirăm profund, chiar și câteva secunde.
Analizând cu detașare anumite situații de viață, ce roluri puteți identifica în spatele acțiunilor voastre?
Dacă v-a fost util acest articol și considerați că ar putea fi de folos și cuiva drag vouă, vă invit să-i dați un share.
Împreună, creștem o comunitate de oameni pasionați de evoluție conștientă și trăire cu semnificație.
Zi cu soare!
Share via: