Raluca, mă bucur că ai acceptat invitaţia de a ne împărtăşi beneficiile unei practici explorate la scară destul de mică în România.
- Spune-mi te rog, cum a fost la început, când ai conştientizat că vei intra pe o nişă cu totul nouă?
Când m-am apucat să predau Mindfulness, n-am stat să gândesc prea mult la aspecte ce ţin de natura business. Am ştiut că asta am de făcut, să îi ghidez pe oameni să revină la ei şi la momentul prezent, să îi invăţ să trăiască sănătos din interior spre exterior, şi pur şi simplu am făcut-o. Ulterior, am realizat că s-a deschis în faţa mea un întreg Univers, că am început o activitate pe care clientul final încă nu o cunoaşte, nu este familiarizat cu ea, şi că va necesita puţină educare în sensul acesta.
- Ce este mindfulness pe scurt?
Mindfulness poate fi definit în felurite moduri, unele mai sofisticate, altele mai simpliste. Dincolo de o ştiinţă şi o practică, Mindfulness este o atitudine mental-emoţională. Este o conduită şi un stil de viaţă care susţine în modul cel mai pragmatic evoluţia propriei persoane din interior spre exterior. Este o modalitate de auto-disciplinare. Şi e drumul către o viaţă conştientă trăită cu atenţia asupra momentului prezent.
- Care sunt beneficiile practicării mindfulness în viaţa de zi cu zi?
Practica Mindfulness ne ajută să ne ancorăm foarte bine cu picioarele în realitate, ghidându-ne să ieşim din tendinţele minţii de a construi scenarii şi îngrijorări care nu au treabă cu realitatea, dar ne şi ajută să ieşim din procrastinare şi să devenim mai productivi.
- Există un număr minim de meditaţii recomandate pentru a simţi efectul mindfulness?
Dă-mi voie să fac o paralelă cu duşul. Este un număr minim de duşuri pe care să le faci ca să simţi efectul pe care îl are? Eu, una, zic că poţi să înţelegi efectul din primele secunde de “practică”. Însă, la fel de uşor ai putea să nu îi dai importanţă şi să zici că ţie ţi-e bine şi aşa. Şi dacă ne uităm în istorie, la epidemiile de ciumă, aş zice că este chiar uşor să trăieşti cu astfel de convingeri… ca apoi, tot în aceeaşi istorie, să observăm cum apa şi săpunul au fost primele “medicamente” care au contribuit la eradicarea epidemiilor. Având un astfel de reper, poate că înţelegem altfel efectele unui simplu duş.
La fel e şi cu practica Mindfulness. E posibil să simţi efectul pe care îl poate avea asupra ta, din primele clipe. La fel cum e posibil să nu înţelegi nimic, căci panta spre ignoranţă stă în imediata proximitate a drumului către trezire.
Am avut de-a lungul timpului cursanţi din ambele categorii – unii care au plecat uluiţi de efectele instantanee date de simpla orientare a atenţiei către sine, persoane care au trăit transformări vizibile în câteva săptămâni de practică. Dar au fost şi persoane care au aşteptat cu răbdare să se întâmple o minune, în timp ce erau în continuare prinse în menghina fricilor şi a convingerilor moştenite de la alţii.
- Care au fost piedicile de la început de drum?
Cea dintâi piedică a fost lipsa de educaţie în ceea ce priveşte practica Mindfulness. În primul an de activitate, deşi entuziasmul meu a fost la cote maxime, m-am lovit de bariera aceasta a lipsei de informare.
A doua barieră a fost conservatorismul român şi rezistenţa la schimbare a mentalităţilor puternic înrădăcinate în dogmele creştine. Eu sunt ortodoxă, aşa m-am născut şi aşa mi-am găsit valorile şi reperele pentru a înainta prin viaţă. Si imi amintesc, când m-am apucat de predat Mindfulness, toţi prietenii mei ortodocşi m-au ”renegat”. A trebuit să am încredere în mine că ceea ce fac serveşte pentru binele cel mai înalt al celor pe care îi servesc. Şi nu m-am îndoit nicio secundă. Apoi, într-o zi, la predica de la slujbă, preotul a pomenit de trezvie, şi de cum omul ar trebui să lucreze să oprească viforul de gânduri, să îşi păstreze mintea limpede, să aibă grijă de gândurile lui. Iar eu îl ascultam cu gura căscată şi imi spuneam în gând… mna, păi, exact asta e ce predau eu şi rezultatul la care ne conduce practica meditatiei Mindfulness. Si am continuat cu şi mai mare încredere în drumul meu.
- Ce te-a ajutat să continui în munca ta?
Rezultatele pe care le-am văzut la cei care au avut încredere să facă din practica Mindfulness o disciplină.
- A fost vreun moment în care te-ai gândit să renunţi?
Au fost multe momente în care m-am gândit să renunţ. De obicei, momente în care nevoile traiului zilnic nu erau acoperite de suma din cont. Dar mi-am propus să merg înainte cu multă curiozitate. Şi lucrurile s-au redresat de fiecare dată.
- Care ar fi abilităţile necesare unui antreprenor începător?
Viziune, sistem, nișare, pragmatism. Şi actiune. Multă acţiune!
- Care e sfatul/sfaturile tale pentru cei care vor să abordeze nişe noi?
Studiază bine nişa pe care vrei să intri. Vorbeşte cu oamenii din nişa respectivă, află care sunt nevoile lor reale, acelea din spatele vorbelor, şi asigură-te că serviciul tău le oferă cea mai eficientă soluţie care să acopere nevoia.
- Ce programe ai creat?
Până acum am creat cursul Invata sa Meditezi, practic nivelul de bază în Mindfulness. Anul acesta, în 2018, după 3 ani şi 200 de absolvenţi ai cursului de bază, am format prima grupă care a trecut prin nivelul intermediar – Meditatie asupra perceptiei. Am creat şi livrat un mini-retreat de Mindfulness – Weekend Meditation. O tabăra de 3 zile – Inimă deschisă, Minte trează. Şi un program avansat, pentru cei care se încumetă să îşi transforme viaţa din interior – Merkaba Weekend. Pe acesta nu pot spune că l-am creat, ci mai degrabă pot spune că este un program ce m-a ales el pe mine, şi mă creează şi restructurează la nivel celular cu fiecare ediţie.
Raluca, îţi multumesc pentru tot ce ne-ai împărtăşit. Eu cred extraordinar de mult în puterea meditaţiei deoarece i-am putut testa efectele. Atunci când meditez, chiar şi 10 minute, sunt mai focusata pe ceea ce fac, se diminuează distragerile extrerne şi tentaţiile de a pierde vremea degeaba şi am rezultate mai bune în ceea ce îmi planific să fac. Mai mult decât atât, sunt mai creativă, scriu cu o mai mare fluenţă, de parcă accesez mai repede starea de flux. Sunt absolut convinsă că o dată ce o persoană reuşeşte să mediteze chiar şi câteva minute, poate simţi efectele minunate ale mindfulnessului.
Raluca, pentru cei care nu ştim cum să medităm, ai vreo meditaţie ghidată?
Da, vă recomand o meditaţie creată de mine. O găsiţi pe youtube, accesând linkul de mai jos.
Sa vă fie de folos şi să vă deschidă curiozitatea pentru a “testa” cu paşi mici puterea meditaţiei.
[…] care învățăm să trăim prezentul. În plus, așa cum spunea și Raluca Moisi într-unul din Interviurile Empower, meditația ”ne ajută să ne ancorăm foarte bine cu picioarele în realitate, ghidându-ne să […]