Mindset-ul sau setarea mentală, este un concept formulat de către renumita specialistă în psihologie și cercetătoare a Stanford University, Carol Dweck.
Timp de câteva decenii, Carol a studiat intens segmentul de ”atingere a succesului”, iar studiile sale s-au concretizat mai târziu în celebra carte Mindset. Cartea a fost tradusă și în română, în 2017 de către ed. Curtea Veche, dar o putem comanda la mai toate librăriile on-line.
Munca extraordinară a cercetătoarei și studierea intensă a factorilor care ne influențează succesul, au adus în prim plan cel mai puternic factor de influență, fie că vorbim de succes pe plan personal sau profesional: setarea mentală (mindset).
Mindset-ul nu este o abilitate sau competență, ci un tipar de gândire, pe care îl dezvoltăm în copilărie și care ne ghidează acțiunile, alegerile și implicit calitatea vieții, la vârsta adultă.
Carol Dweck a diferențiat acest mindset-ul în două categorii: mindset-ul fix (rigid) și mindset-ul orientat către creștere (flexibil).
Oamenii care au dezvoltat un mindset fix, consideră că inteligența, talentul sau chiar abilitățile lor sunt elemente fixe, care nu se pot dezvolta. Ei cred că succesul ține de inteligență, de talent și mai puțin de efort.
Crezul celor cu mindset fix este că dacă ești ”înzestrat” poți reuși, iar dacă nu ai fost înzestrat cu o anumită inteligență sau talente, nu prea poți atinge succesul.
În cele mai multe situații, acest crez, declanșează un tipar de autosabotaj, iar oamenii cu mindset fix care nu se cred foarte inteligenți și nici talentați, rămân în zona lor de confort și nici nu încearcă să se autodepășească, considerându-se ”înfrânți” din start.
Oamenii care au dezvoltat un mindset orientat spre creștere, cred contrariul. Ei sunt convinși că și dacă nu sunt geniali și nici nu au talente extraordinare, prin efort susținut, auto-educare și planificare pot reuși orice își propun.
Ei iubesc să învețe lucruri noi, nu se dau în lături de la provocări și urăsc plafonarea.
Acest lucru le dezvoltă o capacitate extraordinară de a se adapta la schimbări și capătă o flexibilitate extraordinară în gândire.
Iată care ar fi principalele diferențe dintre cele două categorii:
- Mindset-ul fix
- Evită schimbarea;
- Preferă tiparele obişnuite şi rutina;
- Caută vinovaţi pentru ceea ce nu iese bine;
- Destinul e ceva ce nu se poate influenţa;
- Iubeşte zona de confort;
- Fuge de provocări;
- Evită asumarea responsabilităţii;
- Vede feedback-ul ca şi critică;
- Vede o nereuşită ca pe un eşec major;
- Vizualizează deseori trecutul;
- Nu este interesat să dezvolte noi abilităţi;
- Mindest-ul orientat spre creștere (flexibil)
- Vede schimbarea ca pe o etapă normală a evoluţiei;
- Îşi dezvoltă perspectiva şi evită rutina;
- Caută să înveţe din situaţiile nefavorabile;
- Destinul e direct influenţat de alegerile lui;
- Preferă să exploreze zone noi, să testeze limite;
- Acceptă provocările;
- Îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce face;
- Vede feedback-ul ca şi sursă de creştere;
- Vede o nereuşită ca pe o metodă ce nu a mers;
- Vizualizează viitorul, într-o viziune măreaţă;
- Este mereu dornic dezvolte noi abilităţi, să înveţe;
Toți leaderii mondiali din segmentul educațional, toți cei care ne inspiră azi și pe care îi considerăm modele de viață, fie și-au dezvoltat în mod natural mindset-ul flexibil, fie au lucrat asupra celui fix și l-au transformat într-unul orientat spre creștere și evoluție.
În cazul meu, lucrurile nu au fost prea roz. Mi-am dezvoltat un midset fix pe care l-am ținut în brațe până pe la 28-29 de ani.
De câțiva ani am reușit să îmi transform midset-ul fix într-unul flexibil. Nu a fost ușor și încă lucrez la anumite aspecte, însă rezultatele se văd în viața mea și sunt recunoscătoare pentru asta.
Tu în ce categorie te încadrezi?
te invit să parcurgi cele două liste de mai sus și să-ți faci o analiză obiectivă. Vei avea doar de câștigat.
Dacă ai identificat un mindset fix, ai făcut primul pas către ”modelarea” lui.
Partea cea mai faină e că după ce ai conștientizat acest lucru, în orice moment poți începe să lucrezi la transformarea mindset-ului fix într-unul flexibil.
Vei aprecia mai mult viața și lecțiile pe care ți le oferă, vei fi mai prezent în viața ta și conștient de fiecare moment important, vei avea relații mai bune și vei ajunge mai repede la succes, indiferent de interpretarea pe care o dai tu succesului.
Sper să te ajute acest articol și chiar te invit să îl trimiți celor care crezi că ar aprecia aceste informații.